- hirdetés -

Katasztrófavédők, rendőrök és tűzoltók lepték el a Szőlő városrészt szerda délelőtt. Szerencsére csak gyakorlatoztak.

A Guardian Orosháza üveggyára az ott tárolt cseppfolyós butángáz miatt veszélyes üzemnek minősül, ezért minden évben külső védelmi terv gyakorlatot tartanak a katasztrófavédelem vezetésével a társszervek. Szerda reggel Zalai Mihály alpolgármester vezetésével a résztvevők részletesen átvették a gyakorlat minden mozzanatát, majd kimentek a helyszínre.

A gázfelhő a város felé tartott

A feltételezések szerint az üveggyárban 40 tonna butángáz szabadult ki átfejtés közben, és a gázfelhő a lakott területek felé sodródott. Az elsődleges beavatkozók baj esetén a tűzoltók, ezért az orosházi lánglovagok a gyakorlaton egy gépjárműfecskendővel a gázfelhő terjedési irányában vízfüggönnyel biztosították a szikramentes környezetet. Ez azért kellett, hogy az időközben megérkező Katasztrófavédelem Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport (VFCS) megmérhesse, hogy milyen a levegő összetétele, van-e veszélyes anyag, milyen robbanási határértékek vannak. Emellett egy speciális meteorológiai állomást is telepítettek, és ennek segítségével a helyszínen azonnal elemezni tudták a mért értékeket, ezzel segítve a beavatkozó erők munkáját.

Ha ide klikkelsz, többet is megtudhatsz az üveggyárról, a butángázról és a tavalyi belső gyakorlatról.

Mindeközben a rendőrök lezárták a környéket, az érintett területre nem mehetett be senki.
– Az üveggyár közvetlen közelében élőket rendőrségi járművekből hangosbemondón tájékoztattuk arról, hogy üzemzavar volt a gyárban, és a rendőrök elmondták azokat az utasításokat is, amiket éles helyzetben a lakosoknak végre kellene hajtaniuk – fogalmazott dr. Takács Árpád ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató. Elmondta, ha baj történik, az érintett területen élőknek el kell hagyniuk lakhelyüket, és a Czina iskolába kell menniük. Ezt az intézményt jelölték ki ugyanis az övezet befogadó épületének.

Az orosházi tűzoltók vízpermettel segítik a katasztrófavédelem munkáját (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

A gyakorlat részeként a szakemberek ellenőrizték, hogy a gyár közelében található iskolát milyen gyorsan tudják kiüríteni. Az iskolában tanítás közben szólalt meg a tűzriadó jelzés, a gyerekek a tanárok vezetésével gyorsan, de higgadtan vonultak a gyülekezési helynek kijelölt sportudvarra. Az előírás szerint a teljes kiürítést 8 perc alatt kell végrehajtani, de 2 perc sem kellett ahhoz, hogy minden osztály felsorakozzon a pályán.

A gyakorlat után dr. Takács Árpád elmondta: minden évben tartanak részgyakorlatot a veszélyes üzemeknél. Most a külső védelmi tervben meghatározottak szerint az adott veszélyességi övezetben tartózkodó lakosság kimenekítését, védelmét és tájékoztatását gyakorolták. Hozzátette, a hasonló gyakorlatok többek között arra is szolgálnak, hogy azok a szervek, akik a hétköznapokban saját szakterületükön dolgoznak, egy ilyen helyzetben gyorsan és rugalmasan legyenek képesek együttműködni. Elmondta, hogy 2012-ben az üveggyárban és környékén teljes körű védelmi gyakorlat lesz.

Azt is megtudtuk, hogy januártól az új Katasztrófavédelmi Törvény a Katasztrófavédelem hatósági szerepét erősíti majd, ami kiterjed minden veszélyes anyagot gyártó, tároló, felhasználó üzemre. Emellett hatósági jogkörrel ellenőrzik majd a veszélyes szállítmányok közúti-, vasúti-, légi- és vízi szállítást, és a kritikus infrastruktúra védelmében is komoly szakhatósági feladatokat kapnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.