- hirdetés -

Halottak napja kapcsán jóval többen keresik fel a temetőket, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Az orosházi temetőkben felkészültek a következő napokra, újdonság az elmúlt évekhez képest nem lesz.

Október 29-e és november 1-je között csak az idős, vagy mozgáskorlátozott személyt szállító autó hajthat be a temetőkbe.  Ha valaki sok koszorúval, virággal érkezett, beviheti azt a sírokhoz, ám utána – tekintettel a nagy forgalomra – az autóval a temetőn kívül kell leparkolnia.

– A temetők ezekben a napokban 7.30-tól 20 óráig vannak nyitva. Gondnokok és temetőőrök segítenek a látogatóknak, lehetőség lesz a sírhelyek megváltására, meghosszabbítására is. Egyeztettünk a városüzemeltetéssel, így a zrt munkatársai folyamatosan szállítják el a megsokszorozódó mennyiségű szemetet. Október 31-én a késő esti órákig járják majd a temetőt az őrök, minden évben előfordul ugyanis, hogy egy-egy rosszul elhelyezett mécsestől lángra lobban a koszorú és kisebb tűz alakul ki. Fontos, hogy a mécses ne maradjon éghető anyag közelében! – hangsúlyozta Lászlóffy Róbert, a temetők üzemeltetője.

Figyeljünk egymásra is (archív fotó)

Értékeinkre is fokozottan ügyeljünk – tanácsolja a rendőrség. Csak annyi pénz legyen nálunk, ami feltétlen kell, és hagyjuk otthon a bankkártyát. A sírokat járva ne hagyd se nyitva, se őrizetlenül a táskád. Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy a leparkolt autókban ne maradjanak értékek (táska, mobil, GPS), főleg ne jól látható helyen.

– A rossz szándékkal érkezők hamar felfigyelnek ezekre a tárgyakra, ezért ha nem tudják magukkal vinni, akkor rakják a csomagtartóba. Ezt tegyék meg még azelőtt, hogy a temetőkhöz érkeznek. Kerékpárjaikat lakatolják le, és ne hagyjanak rajta semmit. Ha tömegközlekedési eszközzel utaznak, ügyeljenek arra, hogy táskájuk ne maradjon nyitva, és zsebeikből se tudjanak semmit kivenni – foglalta össze a szóvivő.

A rendőrkapitányságok a temetők üzemletetői, gondnokai, a polgárőrök és a közterület felügyelők a következő napokra állandó jelenléttel, illetve visszatérő ellenőrzésekkel készülnek. Békés megyében egyik temető környékén sem lesz forgalomkorlátozás, de amennyiben szükséges, a rendőrök segítik a gyalogosok és járművezetők közlekedését.

A halottak napi megemlékezés mellett Mindenszentekhez kötődően szentmise lesz, a reformáció kapcsán istentiszteletek.  Az időpontokért kattints ide

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.