- hirdetés -

Az egészségügyi államtitkár Orosházán egyeztetett a régió kórházi vezetőivel. Az állam a kórház mellett az adósságot is viszi – de csak jövőre.

Dr. Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára tartott konzultációt kedden délelőtt az orosházi rendelőintézetben a régió kórházigazgatóinak, országgyűlési képviselőinek és polgármestereinek a kórházi átalakításról és az egészségügy átszervezéséről.
– Az országjárás komoly szakmai előkészítő munka után kezdődött. Orosházán már arról beszéltünk, hogyan tudunk a betegekről gondoskodni, milyen irányban kell átszervezni az egészségügyi ellátórendszert és hogy az állam hogyan veszi át a fekvő- és járóbeteg ellátáshoz kapcsolódó feladatokat, felelősséget és hogy az intézmények átadás-átvételéhez milyen technikai feltételek kellenek – mondta az államtitkár a konzultációt követő sajtótájékoztatón.

Elmondta, az átalakítás elsődleges szempontja az lesz, hogyan tudják a legjobban ellátni a betegeket. A kórházi vezetők már most megismerhettek egy tervet, amely az átszervezéseket tartalmazza de ennek véglegesítése a novemberi egyeztetések után várható. Példaként említette, hogy az országban egyes kórházi osztályok hatalmas leterheltség alatt működnek, míg van olyan is, hogy egymástól 10-15 km-re lévő két kórházban félkihasználtsággal üzemelnek osztályok, ezért mindenképpen ésszerűsíteni kell.

Arra a kérdésre, mekkora ellenállás tapasztalható a várható változások miatt úgy válaszolt, hogy elsősorban azt kell vizsgálni, mi a beteg érdeke. Szerinte az ellenállás kiváltó oka az információ hiánya, éppen ezért járják az országot, hogy a felvetődő problémákat megbeszéljék.

dr. Szócska Miklós tájékoztatta a kórházi és politikai vezetőket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Valós bizonyítékokkal ellátott modell alapján jelöljük ki az új ellátási körzeteket. A XXI. században már az a cél, hogy minél előbb hazamehessen a beteg a kórházból, ezért erősíteni kell az 1 napos ellátást. Erre pedig a technológia lehetőséget ad. Ésszerűsíteni kell,  kihasználatlan műtők fűtése helyett például adjuk oda a felszabaduló pénzt a dolgozóknak. Most jön a rendszer áthangolása, így az ország egészében kevesebbet kell majd utaznia a betegnek, tudni fogják az emberek, hol lesz pontosan az ellátás helye – fogalmazott Szócska Miklós.

Megtudtuk, hogy térségenként zajlik az átszervezés, ami nagyjából 3 megyét ölel fel, de ezek a határok nem merevek. Ezt annak alapján alakítják majd, hogy területileg hol gyorsabb és biztosabb az ellátás. A régión belül egységes lesz az ellátórendszer, amit a helyismerettel rendelkező szakemberek működtetnek majd. Ezáltal egységes közbeszerzése lesz többek között a gyógyszernek és az energiának.

Elhangzott, hogy a megyei intézmények és a fővárosi kórházak 2012. január 1-jétől kerülnek állami kézbe a teljes szállítói tartozással és hitelállománnyal együtt. Innentől kezdve néhány hónap alatt átvilágítják az eddigi szerződéseket, majd ezt követően kezdik meg a tárgyalásokat az adósságok rendezéséről a szállítókkal.
– A városi kórházak állami átvételére a jövő év első felében lehet majd számítani. Itt is ugyanazt a modellt követjük majd, mint a megyei kórházak esetében, tehát az adósságállományt is átveszi majd az állam – mondta el kérdésünkre az államtitkár.

Az is elhangzott, hogy az állam változatlan formában és változatlan létszámban veszi át az intézményeket, ám Szócska megfogalmazása szerint erőforrás koncentrációra szükség lesz főképp a közel fekvő kórházak esetében, ahol alacsony a kihasználtság. Mindehhez azonban hozzátette, hogy az egészségügyi intézményrendszer minden nehézség ellenére fejlődik, jövőre 300 milliárd forintból lehet fejleszteni.

Megmarad az orosházi kórház súlya és szerepe

A házigazda szerepét betöltő dr. Dancsó József polgármester szerint az egészségügyi kormányzat kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a városi kórházak helyét megtalálja az új rendszerben.
– Már az egyeztetések alatt szóba került, hogyan és mi módon képzeli el az egészségügyi kormányzat Orosháza városi kórházának jövőjét. Nyilvánvaló, hogy az állami átvétel itt is meglesz a következő félév végéig a szállítói állománnyal és a fennálló kötelezettség állománnyal egyetemben. Ez nagy megkönnyebbülést jelent majd a városi önkormányzatnak, de addig is dolgoznunk kell. Azokat a fejlesztéseket, amelyeket elindítottunk végig kell vinni. A megújult Sürgősségi Betegellátó Osztályt (SBO) ezen a héten csütörtökön adjuk át. De emellett a nagy struktúraváltási programot is át fogja venni az állam és tovább fogja vinni, ami hosszú távon is biztosítani fogja az orosházi kórház súlyát, szerepét. Nyilvánvalóan a novemberi egyeztetéseken ügyesen kell dolgozni azon, hogy minél nagyobb szerepet és feladatot kapjon a kórházunk – mondta a városvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.