- hirdetés -

Egy ember meghalt, ötszázan látták – élethű szimuláció a diszkóbalesetek megelőzése érdekében.

Gyakori eset, hogy drogosan, részegen indulnak haza a diszkóból a fiatalok. De nem mindenki ér haza közülük. Erre hívja fel a figyelmet már ötödik alkalommal a Rotary Club Orosháza és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) által szervezett sokkoló baleseti szimuláció.

Mintegy 500, Orosházáról és a kistérségből érkezett harmadikos, negyedikes középiskolás nézte végig hétfő délelőtt, ahogy a Dózsa György utcára befutnak a tűzoltók, mentősök és rendőrök, hogy egy súlyos baleset sérültjein segítsenek.

A szituáció ugyan megjátszott volt, de a mentésben részt vevők pontosan úgy dolgoztak, ahogy azt élesben teszik. A békéscsabai Jókai Színház színészei pedig élethűen játszották el a történetet, melyben egy átivott és -drogozott buli után egy fiatal társaság autóval indul haza, ám útközben balesetet okoznak.

A vétlen sofőr meghalt - szerencsére most mindez csak bemutató volt (klikk a képre)
Fotók: Melega Krisztián

Frankó Gábor, a helyi Rotary Klub elnöke elmondta, hatékonynak bizonyul a megelőzés, hiszen a rendőrségtől kapott információk szerint ilyen jellegű baleset az utóbbi időben nem történt a kistérségben.
– A bemutató célja, hogy felhívjuk a középiskolás korosztály figyelmét az ittas, kábítószeres állapotban történő vezetés veszélyeire. A megelőzést szolgálja tehát a teljesen valósághű jelenet.

– Biztos megrázó lesz – mondta még a szimuláció előtt az egyik néző. Másvalaki szerint azért gyűltek össze, hogy megtudják, mit ne tegyenek. A szimuláció előtt még könnyedén nevetgélnek a diákok, nem a suliban vannak és ez bizony okot ad a jókedvre. Ez azonban nem tart sokáig – lehervad a mosoly, elkomorodik az arc. A szimuláció rámutatott arra, hogy a döntéseinknek következményei vannak, olykor, mint most is, végzetes következményei: egyvalaki ugyanis „életét vesztette” a balesetben akiért megérkezik a halottszállító, felesége

– Nagyon durva, és ez a valóságban is bármikor, bármelyikünkkel előfordulhat – értékelt az egyik diák a jelenet után. Többen a megrázó jelzőt használták, az egyik lány pedig úgy fogalmazott, „eddig is meggondoltam, ki mellé ülök be az autóba, de ezek után még jobban”.

Így legyen.

Ha még nem láttad, megnézheted a két évvel ezelőtti bemutatón készített filmet

httpv://www.youtube.com/watch?v=ot5WwN92nO4&feature=player_embedded

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.