- hirdetés -

Nyolc gyalogátkelőhöz tettek ki figyelemfelhívó táblákat a belvárosban. Le kell szállni a kerékpárról a zebránál, és át kell tolni a biciklit.

Folyamatosan ellenőrzik a rend őrei a kerékpárosokat, mégis gyakori városszerte, hogy a kétkerekűvel közlekedők áthajtanak a gyalogátkelőhelyeken, többször még a körültekintés is elmarad. Ez nemcsak szabálytalan, nagyon balesetveszélyes is. A zebra a gyalogosok részére van, azaz a kerékpárosnak le kell szállnia a bicikliről, és át kell tolnia kétkerekűjét.

Erre figyelmeztetnek azok a táblák is, melyeket szerdán helyeztek ki a belváros több pontján. Például a Szabadság téren, a Huba-Könd utca kereszteződésében vagy éppen a Rákóczi utca több zebrájánál. Hajtva tilos! Tolva szabályos! – a felirat mellett ábrák is mutatják, mi a helyes közlekedési magatartás.
– Az orosházi kapitányság összesen húsz táblát rendelt, melyeket a város nyolc gyalogátkelőjéhez helyeztünk ki szerdán figyelemfelhívó jelleggel – hangsúlyozta Kis Rozália rendőr főhadnagy.

Mostantól táblák is jelzik, mi a szabályos (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az ötlet egyébként csabai. A Békéscsabai Városi Baleset-megelőzési Bizottság tervezte meg tavaly a figyelemfelhívó táblát, és rakták ki a megyeszékhely forgalmas kereszteződéseihez. A tapasztalatok azt mutatják, csökkent a gyalogátkelőhelyeken bekövetkezett kerékpáros balesetek száma. Ebben bíznak az orosházi szakemberek is.

Ha már baleset-megelőzés. Pénteken várnak minden érdeklődőt a bűn- és baleset-megelőzési délutánra az orosházi kapitányság és a Tesco szervezésében. A Vásárhelyi úti áruház parkolójában lesz többek közt bolond bicikli, részeg szemüveg, motor-szimulátor, rendőrmotor, beülhetünk a rendőrautóba, és megnézhetjük, hogyan működik a traffipax. Hazavihetjük ujj- és tenyérlenyomatunkat, a diákoknak pedig közlekedési vetélkedőt szerveznek. Október 14-én, 13 órakor kezdődik a sok érdekességet kínáló program.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.