- hirdetés -

Egy műszaki változtatás miatt a jövő héten kezdik el a Hegedűs István lakótelepen a légtechnikai korszerűsítést.

Egy műszaki változtatás miatt nagyobb összegre emelkedett a Hegedűs István utcai lakótelep 76 szociális bérlakásának légtechnikai korszerűsítése. Mint korábban írtunk róla, a lakótelepi lakásokban évek óta küzdenek a penész ellen, mely már mindenhová „beette” magát. A probléma megoldására az idei költségvetés tervezésekor 6 millió forintot terveztek be.

A műszaki felülvizsgálat után megtörtént a tervezés, melynek alapján a 76 szociális bérlakásban légtechnikai korszerűsítést hajtanak végre. Ennek során az ablakokra higroforos légbeeresztőket, nagyobb teljesítményű ventillátorokat szerelnek be és ajtószellőzőket alakítanak ki. A beruházás tervezett költsége 5,6 millió forint, a kivitelezés a tervek szerint októberre készült volna el. Az utóbbi időben több lakó is jelezte, hogy a szerelési munkálatok még nem kezdődtek el.

Még mindig a penész az úr! (Archív fotó: Rajki Judit

Az okokról Mák Szabolcs városüzemeltetési csoportvezetőt kérdeztük.
– Egy műszaki változtatás miatt 9 millió forintra emelkedett a beruházás költsége. Viszont ehhez módosítani kellett a költségvetést, az erről szóló határozatot a legutóbbi testületi ülésen fogadták el. Addig nem kezdődhettek el a munkálatok. Ez a műszaki változtatás arra terjed ki, hogy mind a 76 lakásban ugyanazt a műszaki fejlesztést végzik el, ne legyen olyan kivétel, hogy kevésbé és teljesen korszerűsített. Így a jövőben elkerülhető az egyelőre nem penészes lakásokban is a penész kialakulása. Minden lakásban (nem csak a legpenészesekben) az ablakban légbevezetőt alakítanak ki, mindemellett ajtószellőzőket és nagyobb teljesítményű elszívó ventillátorokat szerelnek be. A kivitelezés a szerződés módosítása után, szeptember 28-29-én kezdődik a legproblémásabb lakásokkal (15 darab), a munkálatokkal október 10-re végeznek. Az összes lakásban a légtechnikai korszerűsítés december 10-re fejeződik be. A kivitelezés a hidegebb időben kis kellemetlenséggel jár és türelmet igényel a lakóktól, egy lakásban a szerelési munka két- két és fél óráig tart, addig kell a területet a szerelőknek biztosítani- tájékoztatott Mák Szabolcs.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.