- hirdetés -

A szegedi egyetem rektora és Orosháza polgármestere a Táncsics gimnázium aulájában írta alá azt a megállapodást, mely alapján az Orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) első rezidens központja lett.

Az aláírás előtt Blahó János, a Táncsics tehetségközpont frissen megválasztott főigazgatója beszédében kihangsúlyozta, a Táncsics gimnázium történetében a szegedi felsőoktatási intézmények nem csak szakmailag voltak meghatározók. Kiemelte, sok egykori orosházi diák végzett Szegeden, akik ezzel emelték az elmúlt évtizedben a gimnáziumot az ország elitjébe.

– Az 1970-es években Keller József igazgató munkássága alatt lett egyre komolyabb az együttműködés a szegedi egyetemmel, amit 1986-ban a bázis iskolai szerződés teljesített ki. Ez lehetőséget adott arra, hogy az egyetemi oktatók Orosházára jöjjenek és innentől kezdve gyakorlóhelyként is funkcionált az iskola.

Blahó János szerint előrelépett a város oktatása

Elmondta, hogy 2011 tavaszán Dancsó József polgármesterrel közösen keresték fel dr. Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát egy új együttműködés lehetőségével, amire nyitott volt az egyetemi vezetés. Ez teljesen új alapokra helyezte a két intézmény kapcsolatát, közös stratégia kidolgozásába kezdtek, miként lehet a közoktatást és a felsőoktatást egy rendszerbe kapcsolni.
– Romlik a tanulók teljesítménye, ezzel párhuzamosan nehezedik a családok helyzete is. A PISA-felmérések szerint Magyarországon a szülők társadalmi pozíciója 53 százalékban határozza meg a gyermekek előmenetelét, ezzel az egyik legrosszabbak vagyunk Európában. Ez pedig mind meghatározza a gyerekek későbbi sikerességét. Mindezek ellenére Békés megye bővelkedik tehetségekben, de sokuk a hátrányos helyzetű kisiskolákban bújnak meg. Ez a rendszer éppen arra lesz hivatott, hogy felkutassa őket, lehetőséget adjon nekik, és segítse őket az óvodától az egyetemig – hangoztatta.

A főigazgató elmondta, hogy elsőként az országban középiskolai szakkollégiumot hoznak létre, melyben a határontúli magyaroknak is helyet biztosítanak.
– A magyar társadalom sok mindenben válaszlépés előtt áll. Azonban mi nem várunk, tudjuk és tesszük a dolgunkat, előre nézünk. A pedagógus kollégáim elkötelezettek, így tudom, hogy sikereket tudunk majd felmutatni az új rendszerben – zárta Blahó.

Másodikként prof. dr. Szabó Gábor rektor lépett a mikrofon elé. Beszédének elején leszögezte: többek között azért volt szükség erre a megállapodásra, hogy a tehetséggondozás és az intézmények közötti együttműködés jövőbeni lehetősége ne pár lelkes emberen múljon, hanem legyen ennek intézményi rendszere. Hangoztatta, hogy az egyetemnek elsősorban nemzetközi szinten kell megmérettetnie magát, de ott nem érhet el sikereket, ha nincsenek gyökerei a környező megyékben, településeken.
– Az SZTE büszke arra, hogy a világ legjobb egyetemei között tartják számon. Ám mindehhez kellenek azok a kapcsok, gyökerek, amiket a saját régiójában kialakít. Fontos, hogy az egyetem világszínvonalú képzést adjon, és ezzel párhuzamosan tudásközpontjának erejével kivegye részét a régió gazdasági fejlődéséből.

prof. dr. Szabó Gábor és dr. Dancsó József aláírja a megállapodást (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Orosháza polgármestere, dr. Dancsó József úgy fogalmazott, sokáig kérdés volt a városban, hogyan találhatnak az orosházi oktatásnak új minőséget, és ebben az útkeresésben volt partner a szegedi egyetem új vezetése.
– Tudjuk, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzet nem segít, de nekünk ebben a helyzetben kell megtalálni a legjobb megoldást és hiszem, hogy jó útra léptünk. Ha hosszú távon itt maradnak és visszatérnek a tehetségek, akkor nőhet a népességszám és fellendülhet a város. Ez a munka nem azonnal hoz eredményt, de a jövő érdekében meg kellett tenni az első lépést. Az itt dolgozó pedagógusok lesznek az igazi motorjai ennek a tudás alapú fellendülésnek, akik képesek és készen állnak a feladatra – mondta a polgármester.

A beszédeket követően ünnepélyes keretek között dr. Dancsó József és dr. Szabó Gábor aláírták a megállapodást, így az SZTE első rezidensközpontjaként működik az Orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.