- hirdetés -

Még mindig életben van országos szinten a vörös riasztás a magas pollenkoncentráció miatt, sőt egyes megyékben már sötétbordóra emelték a fokozatot. Orosháza a kevésbé fertőzött területek közé tartozik.

A hatfokozatú skálát augusztus elején vezették be – írja az MR1 Kossuth Rádió internetes oldala. A vörös bordó szín a négyes fokozat, és azt jelenti, hogy egy köbméter levegőben 200-500 között van a parlagfű pollenjeinek száma, miközben már a százas érték is nagyon magas. A parlagfű-koncentráció egyébként 2007 óta folyamatosan emelkedik, tavaly érte el a legmagasabb szintet, de nem kizárt, 2011 újabb rekordot hoz majd.

Jelenleg minden negyedik, ötödik ember allergiás, többségük a parlagfűre érzékeny. A megfigyelések szerint ugyanakkor évről évre nő a betegek száma, a légszennyezés, a magas ózontartalom ugyanis agresszívebbé teheti a polleneket – mondja Krasznai Magdolna, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa. A legjobb megoldás a parlagfűallergia esetében is a megelőzés. Egyrészt fontos, hogy megfelelő módon irtsuk a gyomnövényt, másrészt az allergiásoknak időben el kell kezdeniük a gyógyszer szedését.

Sokan csak felszólításra kaszálnak

Kíváncsiak voltunk arra, hogyan halad a parlagfű mentesítés Orosházán, ezért Hajdú Zoltán környezetvédelmi ügyintézővel tettünk egy kört a városban. Ott jártunkkor a közmunkások a Vásárhelyi úton és a Középdűlő utcában kaszálták az útmenti területeket.

Hajdú Zoltán vizsgálja a parlagfűvel fertőzött területet

– Jelenleg vörös riasztás van érvényben Orosházán, így mi is kiemelten kezeljük ezt a problémát. Az önkormányzat a Városüzemeltetési Zrt. segítségével folyamatosan kaszálja a problémás területeket. Az önkormányzati ingatlanok, illetve az azok előtti közterületek parlagfű mentesítése megtörtént, ezeket a területeket folyamatosan figyelemmel kísérjük – mondta Hajdú Zoltán.

A leginkább fertőzött területek a magántulajdonú ingatlanokhoz tartozó közterületek, ahol az ingatlan tulajdonosának kötelessége levágni a parlagfüvet. Sokan minden felszólítás nélkül elvégzik ezt a munkát, ám bőven akad aki elhanyagolja a hozzá tartozó területet.
– Az erre vonatkozó felszólítások már ki is mentek az ingatlantulajdonosok felé. A lakosság túlnyomó többségének jó a hozzáállása, a felszólító levelek után nagy százalékuk pár napon belül elvégzi a szükséges gyommentesítéseket – fogalmazott.

Hajdú kiemelte, kisebb területen a leghatékonyabb, ha tövestől kihúzzuk a parlagfüvet. Nagyobb területen természetesen ezt nehéz megtenni, itt a kaszálás jelenthet megoldást. Mentesíteni viszont folyamatosan kell, mert szeptemberben még erősen virágzik a parlagfű.

Aki nem kaszál, megbüntetik

Az önkormányzati területek és a közterületek ellenőrzését a közterület felügyelettel közösen végzik. Magántulajdonú területeken a hatósági környezetvédelmi ügyintéző jár el. Aki többszöri felszólításra sem kaszálja le a füvet illetve a gyomokat, az ellen szabálysértési eljárást kezdeményeznek, az érintett közterület esetében 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat. Magáningatlanok esetében viszont jóval nagyobb is lehet az összeg. Megtudtuk, hogy Orosházán a felszólításokra teljesíteni szokták a gyommentesítést, kevés kivételtől eltekintve nem jellemző a büntetés.
– Fontos, hogy a kerítésnél ne legyen vége a gyommentesítésnek. Az út széléig mindenkinek kötelessége rendben tartani a közterületet – zárta Hajdú Zoltán.

A közmunkások kaszálják a parlagfüvet a Vásárhelyi úton (Fotók: Rosta Tibor)

A megyei és a körzeti földhivatalok, valamint a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság szakemberei közös helyszíni ellenőrzéseken három szakaszban végezik a parlagfűvel fertőzött területek kiszűrését a külterületeken illetve zárt kertekben– tudtuk meg a Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatala vezetőjétől, Zátonyi Richárdtól.
– 2010-ben az országos parlagfű nyilvántartó térinformatikai rendszer adatai szerint Békés megyében 301 fertőzött foltot szűrtünk ki 222 hektár területtel, ez kevesebb, mint tavaly. Az orosházi körzetben tavaly 94 foltot mértünk be 40 hektár területtel, ez 15 hektárral több, mint 2009-ben volt. Parlagfű ellenőrzéssel 196 napot töltöttünk, a növénykultúrák közül a napraforgóban találtuk a legtöbb parlagfű foltot (16%) – tudtuk meg a földhivatal vezetőjétől.

A parlagfűvel fertőzött területek feltérképezését idén is július elsején kezdték el földhivatal és növényvédelem munkatársai.
– Először azokra a településekre fókuszálunk, amik az elmúlt években a legfertőződöttebbek voltak. A második körben a különböző növénykultúrában előforduló parlagfüves foltokra koncentrálunk, valamint a már betakarított termények után „otthagyott”, nem megmunkált tarlókat ellenőrizzük. A végső ellenőrzéskor a tarlókra összpontosítunk, ezzel egyidejűleg az útvonal mentén fellelhető növénykultúrában található parlagfüves foltokat mérjük be – mondta el Zátonyi Richárd, hozzátéve, az ellenőrzések még javában tartanak, és felhívta a figyelmet a tarlóhántás fontosságára is.

A közérdekű védekezést külterületen a növény- és talajvédelmi igazgatóság rendeli el, és ez a szervezet bírságolhat. A földhasználónak a kiszabott bírságon túl – ami 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet – a mentesítési munkálatok költségét is ki kell fizetnie.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.