- hirdetés -

A VIII. Európai Kenyérünnep szakmai konferenciával vette kezdetét pénteken, melyen bemutatták a Szent István napi kenyeret.

Nyolcadik alkalommal rendezi meg idén városunk a Magyar Pékszövetséggel karöltve az Európai Kenyérünnepet. Az esemény fontos szerepet tölt be a régió fesztiváljainak, rendezvényeinek sorában és szakmai szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír. A program célja a sütőipari hagyományok megőrzése, bemutatása, a 20. század elején világhírű orosházi kenyér rangjának, hírnevének megújítása, terjesztése.

Szent István napi kenyér

A VIII. Európai Kenyérünnep szakmai programját, a Pékakadémiát péntek délután tartották a művelődési házban. Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke megnyitó beszédében a kenyérhez fűződő hagyományokról szólt. Majd egy új termékről, a Szent István napi kovászos-burgonyás kenyérről tájékoztatott,  melynek bemutatását kifejezetten az államalapítás ünnepére időzítették. Valójában egy hagyományos, régi, magyar burgonyás kenyeret „élesztettek fel” újra és újítottak meg. Ezzel is népszerűsítve a hagyományos technikát és a természetes anyagok felhasználását. A kenyérrel-sok más prémium termék mellett- nemcsak a gyopárosfürdői kenyérünnepen ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de a pénteken kezdődő Budapesti Magyar Ízek Sétány rendezvényen is bemutatják.

A Szent István napi kovászos-burgonyás kenyér (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Az új termék iránt már most nagy az érdeklődés, a Pékszövetséghez tartozó vállalkozások közül mintegy ötvenen jeleztek vissza, hogy pékségükben ők is sütni fogják. Az elnök a prémium termékeiről is szólt, melyek hagyományos technológiával készülnek, valamint színezék és adalékanyag mentesek, ezáltal egészségesebbek. Ilyen például a vajas és rongyos kifli, illetve az orosházi banán, melyek mindegyike szintén megkóstolható a pékek utcájában.

A megjelenteket dr. Dancsó József polgármester is köszöntötte, beszédében a hagyományok fontosságáról beszélt, majd hangsúlyozta, örömteli, hogy a hagyományok megőrzése mellett a megújulás is jelen van.

Fontos a minőség

A konferencián több fontos téma került terítékre. Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára előadásában a kétszintű élelmiszerszabályozás sütőipari tervezetéről szólt. Ácsné Dr. Bozóky Erika a Szegedi Laborkutató vezetője és Varga László a Magyar Pékszövetség régióvezetője az új sütőipari hasznosítású Triticale fajtákról és az egészségmegőrző táplálkozásban betöltött szerepükről tájékoztattak.

Varga László a Triticaleról beszélt

Varga Lászlótól megtudtuk, a Triticalé valójában a búza és a rozs nemesítéséből származik, sütési tulajdonsága nagyon jó, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdag. Értékes összetevőjű, egészséges pékáruk, kenyerek készíthetők belőle.

A régióvezető a pékek helyzetéről is szólt, elmondta továbbra sincsenek jó helyzetben, most ugyan jó búzatermés volt és a minőségre sem panaszkodhatnak, ennek ellenére továbbra sem változott a liszt ára, és várhatóan az őszi-téli tárolás során is csak tovább emelkedik, akkor viszont a helyzet is tovább romlik.

Szólt arról is, hogy lényegesen nem változott az emberek kenyérfogyasztási szokása hazánkban, napjainkban még mindig 70 százalék fölötti a fehér kenyér fogyasztás, ennek ellenére szükség van az újításokra is, hisz egyre nagyobb a vásárlói igény az új, egészségesebb kenyerek, pékáruk iránt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.