- hirdetés -

Szerdán megalakult a Békés Megyei Önkormányzatok Ivóvízminőség-javítási Célú Tulajdonközössége. Hatvanhét település, köztük Orosháza is tagja a közösségnek.

Nem felel meg az uniós előírásoknak megyénkben sem az ivóvíz, ezért szükséges a vízminőség javítása. Két út állt Orosháza előtt. Az egyik, hogy saját tisztító berendezést épít ki, a másik, hogy csatlakozik az aradi vízátvételi projekthez – erről korábban itt írtunk. Orosháza és további hatvanhat település az aradi víz mellett döntött.

A Békés megyei települések, valamint további 4 megyén kívüli önkormányzat szerdán Békéscsabán szerződésben kötelezték el magukat az aradi vízátvétel projektje mellett. Az újonnan létrejött Békés Megyei Önkormányzatok Ivóvízminőség-javítási Célú Tulajdonközössége Orosháza gesztorsága mellett működik. A beruházási együttműködési szerződést a közösség részéről Zalai Mihály Orosháza alpolgármestere írta alá, míg a román oldalt Bajó Arnold az Aqua Trans Mureş S.A. vezérigazgatója képviselte. A szerződésben mindkét szervezet vállalta, hogy a maga területén a közösen elfogadott határidőkre megépíti a beruházás ütemezett szakaszát a vízátvezetés megvalósítása érdekében.

A projekt során egy szállító vezetéket építenek ki, ami az országhatártól a kevermesi keverőtelepig, onnan Csanádapácáig szállítja az országhatáron átlépő ivóvizet. A vezeték hossza mintegy 35 kilométer, átmérője 600 mm, napi kapacitásában 36 ezer köbméter ivóvíz szállítására alkalmas, tehát évente 8 millió köbméter ivóvíz érkezik majd rajta a határ túloldaláról.

Szintén a szerdai eseményen szerződött a Békés Megyei Vízművek Zrt. és az Aqua Trans Mureş S.A. arról, hogy a romániai cég átadja, a magyar cég pedig átveszi az évi 8 millió köbméter meghatározott minőségű ivóvizet a beruházás befejezését követően. A későbbiekben az aradi kutak kitermelési jogára kötnek majd szerződést, módosulni fog az ivóvízminőség-javító program pályázati anyaga és megkezdődik a beruházás mindkét oldalon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.