- hirdetés -

Iszonyú fejfájás! A frontérzékenyek tudják, mi az. Nekik ajánljuk a következő sorokat.

A frontkór örökölhető – állapítja meg a Weborvos. Mások szerint humbug az egész, csak ráfogjuk az időjárásra hangulatváltozásainkat, magas vérnyomásunkat, de tény, hogy a gyerekek és a háziállatok viselkedése jó érzékelője a frontok közeledésének. A mostani hidegfront miatt úgynevezett fantomfájdalmak, reumás panaszok jelentkezhetnek az arra hajlamosoknál.

Nedves, hideg levegő okozta panaszok továbbá: fejfájás, növekedő vérnyomás, fokozott görcshajlam, koszorúér elégtelenség, szívinfarktus kockázata, ízületi gyulladás, kólika, hascsikarás jelentkezése. Tartós rossz időjárás: koszorúér-elégtelenség, ízületi gyulladás, reuma, kólika, hascsikarás.

Melegfront esetén gyakran tapasztalunk fáradékonyságot, levertséget, tompultságot. Ilyenkor a szokásosnál nagyobb a reakció idő, romlanak a reflexek, csökken a koncentráció. A hidegfront ezzel szemben többekre frissítően hat, ugyanakkor koncentrációs zavarok ilyenkor is felléphetnek. Egyeseknél fokozott belső feszültség, ingerlékenység jelentkezhet. Mivel a levertséghez a koncentrációképesség csökkenése és a reakcióidő növekedése társul, az orvosi ügyeletek például Németországban, Ausztriában felkészülnek a közlekedési, üzemi, illetve háztartási balesetekre.

Az ún. labilis hidegfront a legrobbanékonyabb, legenergikusabb jelensége a légkörnek, így hatása a szervezetre is igen erős. Az erősebb turbulencia, az intenzívebb levegőtömeg-kicserélődés miatt gyakrabban lépnek fel panaszok és megbetegedések: kólika, görcsök, szívinfarktus, szívkoszorúér-fájdalmak, gutaütés. A görcshajlam növekedése miatt például a szülés megindulásában is jelentős szerepet játszhat. A vérnyomás és a pulzusfrekvencia emelkedik. Az emberi psziché viszont megnyugszik, feszültségektől mentessé válik. Az ingerlékenység csökken, a reflexidők megnyúlnak. Az állandó álmosság és nehézkes gondolkodás mellett fejfájás is kialakulhat.

Táplálkozással a frontok ellen

Melegfrontra érzékenyeknek ajánlott az A-, B2- és C-vitamin, kálium és foszfor, valamint szódabikarbóna nagyobb mennyiségű bevitele. Hatékonyan előzheti meg és enyhítheti a tüneteiket a különböző zöldségek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak az említett ásványi anyagokból és vitaminokból. A nyugtató teák és gyógynövények, például levendula, macskagyökér, szintén enyhíthetik a panaszokat.

A hidegfrontra érzékenyeknek a B1-, D-, E-, I-vitamin, kalcium, magnézium bevitele segíthet. A front átvonulásakor ajánlott a szokásosnál nagyobb mennyiségű kávé vagy tea fogyasztása. A húsfélék, sajt és tojás szintén segíthet: nagy mennyiségben tartalmaznak a szükséges nyomelemekből.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.