- hirdetés -

Rejtett kamerás felvételeket mutattak be az orosházi kórházról a TV2 Aktív című műsorában szerda este. A tévéműsor szerint az orosházi patológián túlszámláznak, olyan tételeket tüntetve fel a számlán, amiket valójában nem is teljesítenek. A kórház vezetése határozottan cáfol és pert fontolgat.

Fésülés, öltöztetés, sminkelés, mosdatás, pedikűr – ilyen tételek is szerepelnek egy hamvasztott elhunyt után kiállított kórházi számlán – hangzott el a TV2 riportjában. Az egyik Békés megyei temetkezési cég kereste fel az országos televíziót, mert szerintük néhány hete felesleges tételek szerepelnek az orosházi kórházi számlákon. A riportalany a műsorban azt állította, hogy a számlán szereplő szolgáltatásokat sok esetben valójában nem is teljesítik, a gyászoló család viszont fizet. Ahogyan a cég képviselője fogalmazott, a szépészeti szolgáltatások mintegy 20 ezer forinttal növelik az árat, noha jórészük szerinte – például a pedikűr, fésülés – hamvasztásnál teljesen feleslegesek.

A riportból nem derült ki, hogy valóban az orosházi kórház bonctermében készültek-e a felvételek, azt ugyanis kegyeleti okokból nem mutatták teljes élességében. Annyit láttunk csupán, hogy az eltorzított képen egy lepedőből kitakarnak majd újra betakarnak valakit.

A kórház gazdasági igazgatója a TV2-nek adott interjúban kiemelte, minden a belső szabályzat szerint történik. Pető-Farkas Éva hangsúlyozta, a kórházhoz nem érkezett ilyen jellegű bejelentés, ettől függetlenül belső vizsgálatot rendelnek el, hogy kiderüljön, történt-e visszaélés vagy sem.

[HTML1]

Hamvasztáshoz is kérnek sminket

A riport adásba kerülése után mi is felkerestük az orosházi kórház gazdasági vezetőjét. Pető-Farkas Éva nekünk is megerősítette, hogy sem szóban, sem írásban nem érkezett ilyen jellegű panasz a hozzátartozóktól, vagy a temetkezési vállalkozóktól. A gazdasági vezetőt a hamvasztás előtti szokásos eljárásról is kérdeztük.

Költséges kegyelet (archív fotó)

– A riportban úgy fogalmaztak, hogy felesleges sminkelni vagy pedikűrözni egy hamvasztásra váró elhunytat. Ez nem így van! Sok hozzátartozó van, aki a hamvasztás előtt is kéri például a sminket vagy a fésülést, mert azt szeretné, hogy elhunyt szerette utolsó útjára is méltósággal menjen. Ennek azonban természetesen költsége van. Létezik egy tájékoztató a kórház kegyeleti szolgáltatásainak árairól. Ebből a velünk kapcsolatban álló temetkezési szolgáltatók is kaptak egy-egy példányt. Ez alapján egyeztetnek a hozzátartozókkal, akik bejelölik, milyen szolgáltatásokat kérnek a kórháztól. Erről tehát tudnia kell a hozzátartozónak és a temetkezési szolgáltatónak is, nálunk pedig a számlán nem szerepelhet más tétel.

A gazdasági igazgató azt is elmondta, a számla mellé mindig csatolják azt a bizonylatot is, amin bejelölték a kért szolgáltatásokat.
– Ezek alapján készül el a számla. Ha a temetkezési vállalkozó intézi a temetést, akkor ő tölteti ki ezt a lapot a hozzátartozóval, majd beviszi azt a kórházba, ahol ez alapján végzik el a kért kegyeleti szolgáltatásokat. Ha a hozzátartozó személyesen intézi a temetést, akkor a tájékoztatót a kórházban tölti ki. Ezt az eljárást alkalmazzák egyébként az ország összes kórházában – mondta Pető-Farkas Éva.

Orosházán jellemzően a hamvasztást választják inkább a hozzátartozók, ennek egyrészt a belvíz okozta gondok, másrészt a koporsós temetésnél kedvezőbb ár az oka. Erről itt írtunk.

Az orosházi kórház főigazgatóját is felkerestük. Dr. Kalmár Mihály azt fontolja, jó hírnév megsértése miatt jogorvoslatot kérnek:
– Semmi nem bizonyítja, hogy a felvételen bemutatott elhunyt ugyanaz-e, mint akiről a számlát bemutatták és azt sem, hogy az orosházi kórházból elszállított halottról van-e szó. A számla alapján még az sem tudható, hogy koporsós temetésről vagy hamvasztásról készült-e, ugyanis mi ezt nem rögzítjük a számlákon, hiszen ez a temetkezési vállalkozásra és a családra tartozik – szögezte le Kalmár aki hozzátette, ennek ellenére elrendelte a kórházban a belső vizsgálatot.

– Egyszerűbb lenne a helyzetünk, ha konkrét panasz érkezett volna, mert így nem tudjuk, melyik elhunyt esetében, pontosan mit is kellene vizsgálni. Meglátásom szerint ez az egész egy lejárató kampány a kórház ellen, ezért az ügyvédeink már vizsgálják a helyzetet, és ha kell, bírósághoz fordulunk – zárta Kalmár Mihály.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.