- hirdetés -

Az orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából június 24-én flash mobot szervezett az Árpád kertben.

1987 óta június 26-át „A kábítószerrel való visszaélés és illegális kereskedelem elleni harc” világnapjaként tartja számon az ENSZ Közgyűlése. A nap célja felhívni a figyelmet a társadalmak összefogására a kábítószer ellenes problémában.

A villámcsődület (vagy angolból átvett szóval flash mob) emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik. A villámcsődület viszonylag új társadalmi jelenség, az első 2003 májusában volt New York Cityben. Célja a figyelemfelkeltés, a hétköznapi ember elgondolkodtatása.

Az Egyesült Nemzetek Drog és Bűnözés Hivatala (UNODC) minden évre megfogalmazza a nap témáját, és emberek millióit mozgósítják. Évente más-más aspektus kerül előtérbe idén a nap szlogenje: „Gondolj az egészségre, ne a kábítószerekre!”

Az orosházi KEF által szervezett rendezvényen az eső egy kicsit közbeszólt, hiszen az eredeti tervek szerint a capoerások bemutatója alatt írták volna alá a megjelentek az idei Kábítószer-ellenes Világnap üzenetével ellátott molinót. A műsor lerövidült, de ettől függetlenül az aláírások szaporodtak. Sok fiatal gondolta fontosnak, hogy kézjegyével ellássa a szlogennel ellátott molinót.

A társadalom nagy problémája a droghasználat. A II. világháború utáni legelső – ismertté vált – droghalálesetet 1968-ban írták le. Az eksztázist (Extasy) ígérő tabletták az 1990-es évek elején-közepén lepték el Magyarországot. Statisztikai adatok támasztják alá, hogy egyre fiatalabb – középiskolás, sőt általános iskolás – korban kezdenek el kábítószert fogyasztani az emberek, ami sokszor halálhoz vezet.

Dávid Zoltán KEF elnöktől megtudtuk, fontosnak tartották, hogy ezzel a rendezvényükkel is felhívják az orosházi fiatalok figyelmét arra, hogy ne használjanak kábítószereket. Elmondta, Orosházán-hasonlóan az ország más településeihez- sem mondhatjuk azt, hogy nincs jelen a drogprobléma. Azonban városunkban olyan széleskörű összefogás alakult ki a drogprevenció érdekében, hogy nálunk „kedvezőbb” a drogkérdés, mint más hasonló településeken. Dávid Zoltán hangsúlyozta, a hatékony munka érdekében nem elég csak a helyi szintű összefogás, országos, sőt nemzetközi közös együttműködés is szükséges. Fontos, hogy a kábítószerek tényleges hatásmechanizmusát megismertessék a fiatalokkal, hogyha találkoznak ezekkel a szerekkel, tudják milyen káros és ártó hatással bírnak.

A rendezvényen a Kecskemétről érkezett, városunkban egy barátnőjénél vendégeskedő Dia elárulta, Kecskeméten többekről tudja, hogy drogozik. Véleménye szerint általában heccből, vagy felvágásból nyúlnak-főként fiatalok-a szerekhez, akikről ő tud, azok többsége füvezik. Volt olyan barátja, aki szintén a drogok rabja lett, és lassan csúszott lefelé. Azonban barátaival együtt sikerült meggyőzni őt arról, hogy ez így nem mehet tovább és mindenben támogatták a leszokását, mely nem volt számára könnyű. Már hosszú ideje tiszta.

A rendezvény végén a KEF tagjai gyümölccsel kínálták a megjelenteket.

Az Egészségügyi Világszervezet Szakértői Bizottsága szerint „Drognak tekintendő bármilyen szer (akár alkalmazzák a törvényes orvosi gyakorlatban, akár nem), amelynek túlzott fogyasztása nem gyógyászati célt szolgál”, továbbá „bármilyen droggal való visszaélés közös vonása, hogy a drog a pszichét és a szervezetet egyaránt a hatalmába keríti.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.