- hirdetés -

Hétköznap kánikula, hétvégén lehűlés. A változékony időjárást sokan nehezen bírják. 

Az elmúlt hetekre jellemző változékony időjárás – a hűvös időt követő kánikula, a sokszor egyik napról a másikra 15-20 Celsius-fok hőmérsékletkülönbség – nagyban befolyásolja közérzetünket. Nem csak a betegségben szenvedőket, hanem az egészségeseket is megviseli. Az Orosházi Mentőállomás vezetőjét, Kovács Tibort arról kérdeztük, megnövekedett-e a riasztások száma az elmúlt időszakban.

Mentők - 104, ha baj van

– Egy mentőállomás napi kivonulásainak számát sok összetevő határozza meg, ennek csak egyike az éppen aktuális időjárás. Minden évszaknak van sajátossága a mentés szempontjából. A napi átlagos feladatunk 20-25 kivonulás. Érdekes módon a hétfői napon, amikor megérkezett a jó idő, akkor 10 esetszámunk volt, ebbe beletartozik az esetkocsi és a mentőautók által történő sérült-, vagy betegellátás is. Általában minden sérülés- és betegségtípussal találkozunk – mondta el a mentőállomás vezetője.

Kánikula idején érdemes megfogadni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tanácsait, erről itt olvashattok.

– Vannak persze szezonális feladatok, ugyanis cseresznyefáról általában júniusban pottyannak le a szüretelők, bár tulajdonképpen fára mászni bármikor lehet. A nyári időszakban megnő a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedők rosszulléteinek száma, amit természetesen az egészségügyi ellátás más területein dolgozók is észrevesznek. Kiugrik a vérnyomás, szorít a mellkas, fulladásérzet alakul ki stb. Bár pontos statisztikát nem vezetünk, a betegségek jellegéből adódóan inkább idősebbekkel találkozunk. A fiatalokat, főként a gyermekeket általában sérülések, háztartási balesetek és különböző fertőzések miatt látjuk el – összegzett Kovács Tibor.

Az orosházi mentősöket bemutató videót itt találjátok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.