- hirdetés -

Rövidesen elkezdődik a diákok által már nagyon várt vakáció. Fokozott figyelem kell, az elmúlt évben, Békésben a gyermekbalesetek csaknem fele a nyári hónapokban következett be.

Hamarosan kicsengetnek, indul a vakáció. A gyermekeknek a szünidőben kevesebb a kötöttségük, sok idejük szabadul fel, amit lehetőleg felnőtt felügyelettel, hasznos elfoglaltságokkal kellene eltölteniük. A játék, felhőtlen kikapcsolódás közepette ugyanis a gyermekek sokszor még az alapvető közlekedési szabályokat sem tartják be, ennek következtében balesetek okozóivá vagy áldozatává válnak. Az elmúlt évben Békés megyében a gyermekbalesetek csaknem fele (45-ből 22 eset) a nyári hónapokban következett be.

Jöjjön néhány jó tanács a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól annak érdekében, hogy az idei vakáció balesetmentesen teljen el minden gyermek számára:

Figyeljünk a gyerekekre!

– Fontos, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiknek a közlekedés legfontosabb szabályait. A leggyakrabban előforduló baleseti okok: a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabálytalanságok. Szakítsanak időt a szülők arra, hogy megbeszéljék a gyermekekkel például azt, hol van elsőbbsége a gyalogosnak, és mit kell tenni, mielőtt lelép az úttestre. A kerékpározás alapvető szabályait is érdemes többször átismételni.

– Évről évre csökken megyénkben az utasként megsérült gyermekek száma, de ezután se feledkezzünk meg arról, hogy a 150 cm-nél alacsonyabb gyermekeket csak termetüknek, illetve életkoruknak megfelelő, biztonsági övvel is rögzített, gyermekbiztonsági rendszerben szabad szállítani.

– Több olyan baleset történt az elmúlt évben is, amikor a gyermekét kerékpáron szállító szülő szabálytalanságával maga idézte elő a balesetet. Ennek kapcsán fontos kiemelni a szülői példamutatás fontosságát. Ügyelni kell arra, hogy a gyermekek csak jó példát lássanak.

– Sokszor előfordul, hogy a gyermekek egymást sodorják veszélybe, egymást veszik rá szabálytalanságokra. Ezért hasznos lehet, ha a szülők ismerik gyermekük barátait, a közös szabadidős programok alkalmával megfigyelik, és a helyes irányba próbálják terelni közlekedési szokásaikat.

– A strandokon és a vízpartokon is sok gyermek megfordul, időnként felnőtt felügyelet nélkül fürdőznek, játszanak. Fontos tudniuk, hogy lehetőleg ne ússzanak egyedül, ne fürödjenek teli gyomorral, ne ugorjanak vízbe felhevült testtel. Figyeljenek oda az akadályokra, ugrálásra kijelölt helyen ne ússzanak, és ne merüljenek a víz alá. Figyeljenek a strand területét kijelölő bójákra, és azokon túl ne merészkedjenek. Vízi biciklizéskor, csónakázáskor – ha nem tudnak biztonsággal úszni – mindenképpen használjanak mentőmellényt, és figyeljenek az időjárásra is.

– A fiatalok számára a vakációval megkezdődik a buli szezon is, hétvégenként gyakran kocsival mennek szórakozni. Ha a sofőr meg is tartja a szülőnek tett ígéretét, és nem iszik, nem drogozik, a felpörgött lelkiállapot, a társak emelkedett hangulata, a rutin hiánya, az éjszakai vezetés önmagában is komoly kockázatot jelent. Hívják fel a figyelmet erre is a szülők, és figyeljenek fokozottan a nyári szünidőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.