- hirdetés -

Négyezer orvos hiányzik a hazai egészségügyi rendszerből. Az orosházi kórházban 25 orvosi és 32 ápolói állás betöltetlen.

Elfogadta a kormány a Semmelweis Tervet múlt héten – a szakma szerint azonban ezzel nem állították meg az egészségügyi ágazatban egyre közeledő humánerőforrás-katasztrófát – közölte az MTI Hírcentrum.

A tervvel a Fidesz-kabinet célja, hogy rendezze az egészségügyben uralkodó viszonyokat, például a bosszantóan hosszú várólisták kérdését. A koncepcióból azonban hiányzik a bérrendezés, így pedig nem tudja itthon tartani a kormány a tömegesen külföldre készülő orvosokat, ápolókat – véli a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Rezidens Szövetség is.

A betegellátást veszélyeztető orvoshiányról egyébként június 7-én indultak meg az uniós szintű tárgyalások hazánkban. Magyarország is bajban van: naponta 3 orvos megy külföldre, 2012-től pedig ezrével vándorolhatnak el a szakmabeliek, ha nem történik változás.

Orosházi helyzetkép

Az orosházi kórházban jelenleg 77 orvos dolgozik, vállalkozóként és részfoglalkozásúként további 32 fő – tudtuk meg az intézménytől. Az orvoshiány leginkább a belgyógyászaton érezhető, itt 8 orvosnak jutna még munka. A sebészetről 4, a traumatológiáról 2, a szülészetről 1 orvos hiányzik. További 2-2 doktorra lenne szükség a gyerekgyógyászaton, gégészeten, szemészeten, urológián és a kardiológián.

Nehéz helyzetben az egészségügyiek (Archiv fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szakorvosok esetében (akár kezdőről, akár több éves-évtizedes gyakorlattal bíróról van szó) a havi nettó kereset 222 ezer forint körül van. Ennél valamivel többet, 250 ezret visznek haza az intézetvezetők, vezető főorvosok.

A rendszer része a hálapénz, erre alapozni a megélhetést azonban nem lehet – véli a rezidens szövetség – a mértéke ugyanis függ a szakterülettől (a nőgyógyászok és a sebészek kapják a legtöbbet) és a kórház jellegétől (az egyetemi klinikákon több, mint a vidéki kiskórházakban).

11 rezidens dolgozik most a helyi intézményben, ők főként orosháziak illetve környékbeliek, de hárman Romániából érkeztek, egy fő Ukrajnából, egy pedig Szerbiából. Őket itt is kell tartani, ezért a kórház 25 és 50 ezer forint közötti támogatást ad a rezidenseknek, akik egyébként havi nettó 150 ezer forintot keresnek. Ezért a pénzért havi 200-230 munka- illetve ügyeleti órát dolgoznak, lebontva egy rezidens tehát 650-750 forintot keres egy óra alatt.

438 ápoló dolgozik az orosházi kórházban, az ő esetükben sem biztatók a kilátások. Egyre nehezebb a dolguk, főként azoknak, akik három műszakban dolgoznak. Délutáni és éjszakai pótlékkal együtt 100 ezer forintot visz haza egy ápoló. Ha diplomás ápoló, akkor 130-at, míg az asszisztensek, adminisztrátorok 70 ezer forintot keresnek.

Lassan elfogy a hit

A munka szeretete, az elhivatottság tartja a pályán az egészségügyi dolgozókat, akiknek mintegy ¼-e vállal másodállást, főként az egészségügyben, de a mezőgazdaságban és a kereskedelemben is, mert így tudják biztosítani a megélhetést családjuk számára. Sokan azonban végső elkeseredésükben kimennek külföldre dolgozni. Most 10 olyan ápolóról tudnak, aki elhagyni készül az orosházi kórházat, és inkább külföldön vállal munkát. Helyükre mindössze 1-2 frissen végzett érkezik, és egyre kevesebben jelentkeznek az egészségügyi képzésekre. Ezen egyedül az segít, ha a kormány felfigyel a helyzetre és lépéseket tesz a bérrendezés terén. Ezt sürgeti Dr. Kalmár Mihály, az orosházi kórház főigazgatója is. Koszta Julianna, a Magyar Ápolók Egyesülete Békés megyei elnöke pedig úgy fogalmazott, lassan a legoptimistábbakból is elfogy a hit.

A Magyar Rezidens Szövetség szerint 2013-ra összeomolhat a hazai egészségügyi rendszer, amennyiben nem rendezik az egészségügyi dolgozók béreit és munkakörülményeit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.