- hirdetés -

Égető kérdés a bérrendezés az ápolók körében is. 10 külföldre távozó ápoló helyére mindössze 1-2 frissen végzett jön. A pénteki kongresszuson előadásokat tartottak és elismerést is átadtak.

Florence Nightingale, a krími háború hőse, az ápolás reformjainak kezdeményezője. Születésnapján, május 12-én tartják az Ápolók Nemzetközi Napját. Mi büszkék lehetünk Kossuth Zsuzsannára, aki négy évvel előzte meg Nightingale tevékenységét. Kossuth Zsuzsa február 19-én született – tiszteletére a Magyar Ápolási Egyesület ezt a napot a Magyar Ápolók Napjának nyilvánította.

Lenti Erika

A nemzetközi nap alkalmából tartott szakdolgozói kongresszust június 3-án, pénteken az orosházi kórház. A szakmai előadásokat tartalmazó napot azzal kezdték, hogy a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) nevében Koszta Julianna megyei elnök átadta az egyesület kitűzőjét az orosházi újszülött osztály ápolójának, Lenti Erikának, aki 1976 óta dolgozik a kórházban.

– Kicsi korom óta az egészségügyben szerettem volna dolgozni, és ez teljesült is. A gyerekosztályon kezdtem szakképzetlen dolgozóként. Majd a kórház ösztöndíjasaként végeztem el a szegedi Kossuth Zsuzsanna iskolát és az újszülött osztályra jöttem. Ez az egyik legszebb hivatás, nincs annál szebb, amikor egy új élet kezdődik és mi ennek részesei lehetünk – nyilatkozta az OrosCafé.hu-nak Lenti Erika, hozzátéve nagyon örül a MÁE elismerésének.

Egy korábbi eseményen, május 27-én ismerte el a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara K. Tóthné Ujj Magdolna munkásságát. A kardiológiai osztály szakasszisztense vehette át a kamara Békés megyei szakmai díját.

K. Tóthné Ujj Magdolna

– Többszörös megerősítésre volt szükségem, hogy elhiggyem, valóban én kapom. Nagyon nagy öröm ez számomra – mondta el a szakasszisztens, akit szakmai tapasztalatának, emberi hozzáállásának és segítőkészségének köszönhetően jelölt a kórház és ismert el a kamara.

Mindkét díjazott szereti a szakmáját, egyetértenek abban, hogy nagyon szép hivatást választottak, ami azonban anyagilag nincs elismerve. Erkölcsileg sem igazán, noha a szakmai visszajelzések, és a páciensek köszönő szavai rendkívül jólesnek.

Az ápolók hozzájárulnak a társadalom egészségének megőrzéséhez, részt vesznek a betegellátásban és a rehabilitációban, és – ahogyan dr. Kalmár Mihály főigazgató a szakdolgozói kongresszuson fogalmazott – jelen vannak születéstől elmúlásig. A főigazgató a béreken látszó anyagi elismerés mellett a társadalmi megbecsülést is sürgette és külön köszönetet mondott azoknak, akik a magyar egészségügy jelenlegi körülményei közepette is az itthont választották a nagyobb anyagi előnnyel járó külföld helyett.

Jelenleg ugyanis nem kifizetődő ápolónak lenni, pótlékokkal együtt jó, ha 100 ezer forintot hazavisznek. Orosházán az utóbbi időben mintegy 10 ápoló döntött úgy, inkább külföldön vállal munkát, helyükre csupán 1-2 frissen végzett érkezik, miközben így is 32 betöltetlen ápolói munkakör van a helyi intézményben. Pedig a hazai egészségügy jövője nagyban múlik rajtuk, azon, hogy lesz-e elegendő és megfelelő képzettségű egészségügyi dolgozó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.