- hirdetés -

Iskolák, civil szervezetek és munkahelyi társaságok csatlakoztak a nagy országtakarító akcióhoz.

A „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalom azt tűzte ki maga elé, hogy önkéntesek bevonásával május 21-én minél több szemetet gyűjt össze az országban. Nem véletlen, hogy az akciót idén rendezték, hiszen 2011 az Önkéntesség Európai Éve. A szervezők szeretnénk felhívni a figyelmet az önkéntes tevékenységek társadalmi értékeire, valamint arra, hogy kellő odafigyeléssel, összefogással elősegíthetjük környezetünk megóvását.

Számos európai példa igazolja, hogy a környezetünkben fellelhető hulladékok összegyűjtéséből akár valódi közösségi élmény is lehet. Európa számos országában, százezres tömegek mozgósításával, sok tízezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze, szebbé, biztonságosabbá téve az ott élők környezetét. A neten lehetett jelentkezni, és az összesítés után jelölték ki a megtisztítandó területeket.

3 zsák cigarettacsikk

A felhívásra Orosháza is megmozdult. Legnagyobb létszámban a Harruckern iskola képviseltette magát, itt közel 500 diákot tudtak beszervezni a délelőtti szemétszedésre. A Harruckernesek a Tudásparknál a belső udvart és a vasúti töltés egy részét; a Gyopár Club Hotelhez tartozó füves területet; a bónumi gyakorlati hely környékét; a Bajnok utca, Szentesi út és a Vásárhelyi út iskolához tartozó területét; az alvégi temető és a lakóházak közötti területet és az iskolaudvar takarították ki szombat délelőtt. Ott jártunkkor a Tudásparknál épp a vasúti töltés két oldalán haladtak a diákok, és a legkülönfélébb hulladékokat szedték a külön erre a célra készített zsákokba.

A munkaügyisek és a földhivataliak serénykednek (Fotók: Melega Krisztián)

A Téglagyári út 47-es elkerülő úti szakasza melletti területet kapta meg a Békés Megyei Kormányhivatal orosházi munkaügyi központjának és földhivatalának 21 dolgozója. Mire kiértünk, a mosolygós és lelkes társaság két óra alatt közel 60 zsák hulladékot gyűjtött össze az eldugott út mellől. Saját szemünkkel láthattuk, hogy elképesztő mennyiségű lakossági szemetet halmoztak fel azok, akik lusták elmenni a hulladéklerakóhoz.

Az Eötvös iskola 80 diákja és tanára kompletten kitakarította az Eötvös teret és környékét. Megdöbbentő volt látni, hogy a gyerekek 2 óra alatt 3 zsáknyi(!) cigarettacsikket szedtek össze a térről. A diákok kitépkedték a gazt és felseperték a teljes teret, szép munkát végeztek.

650 önkéntes 20 hektáron

Az akció orosházi koordinátora, Hajdú Zoltán elmondta, több mint 650-en gyűjtöttek szemetet a városban. Az önkéntesek közel 20 hektárnyi területet tisztítottak meg és összesen 480 zsákot töltöttek meg hulladékkal.

Inkább a virágot nézzük, ne a szemetet!

A Kiss-István gödörnél (volt KGST piac) az Állategészségügyi Hivatal 8 fővel, az Orosházi Vöröskereszt 25 fővel és az Orosházi Fidelitas 5 fővel gyűjtött.  A MÁV Pályavasúti üzletágának dolgozó pedig 16-an a Fűtőház utca felőli részen szorgoskodtak, és ők is megtöltötték a kihelyezett konténert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.