- hirdetés -

Jövő héten dönt a megye az Ügyviteli Szakképző Iskola átvételéről.

Az elmúlt években egyre több és több támogatásra volt szüksége az Ügyviteli Szakképző Iskolának (ÜSZI) – míg 2008-ban 4 millió 200 ezer forintot kapott, addig 2010-ben a rentábilis működéshez már csaknem 8 millió forint önkormányzati forrásra volt szükség. Az önkormányzat támogatta az iskolát – eddig. Felmerült ugyanis az ÜSZI megyének történő átadása. A legutóbbi testületi ülésen a képviselők többsége elfogadta az erről szóló szándéknyilatkozatot, az MSZP ellenezte.

A középiskolai és szakiskolai ellátás nem kötelező önkormányzati feladat, ezért az önkormányzat a megválasztásától számított 6 hónapon belül jelezheti a megyének, ha a feladatot át kívánja adni. A 6 hónap áprilisban jár le, és az önkormányzat élt a törvény adta lehetőségekkel.

– A Székács utcai iskola átadása csökkentené az önkormányzati költségvetés kötelező kiadásait – nyilatkozta lapunknak az átadás okairól Szűts Gézáné, az Intézmény-felügyeleti, Hivatal Üzemeltetési Iroda vezetője. – Az ÜSZI-ben eddig ellátott feladatok magasabb színvonalon valósulnának meg. A Békés Megyei Önkormányzat hatékonyabban szervezné meg a szakképzési feladatok ellátását: magasabb tanulói létszámra és a munkaerőpiaci igényeknek megfelelőbb szakmakínálatra van kilátás az átadással.

A Békés Megyei Önkormányzat április 15-i ülésén tárgyal az iskoláról.

A Gyors- és Gépíró Szakiskolát Gubicza Gabriella nyitotta meg 1931 februárjában. Az Orosházi Friss Újság többször is cikkezett az iskoláról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.