- hirdetés -

Szondáztatnak és fokozottan figyelik a kerékpárok felszereléseit – húsvétig fokozott ellenőrzésre számítsunk.

A rendőrség húsvétig fokozottan ellenőrzi a kerékpárok felszereltségét és a kerékpárosok közlekedési morálját. Ez utóbbiba beletartoznak a menet közbeni szabálysértések (elsőbbég meg nem adása, szabálytalan kanyarodás). Az ittasságot is ellenőrzik, minden esetben szondát fújatnak.

Kis Rozália rendőr hadnagy felsorolta a kerékpár kötelező felszereléseit (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Sok balesetet okoznak a kerékpárosok és egy részük az alapvető KRESZ szabályokkal sincs tisztában – mondta el Kis Rozália rendőr hadnagy, akitől megtudtuk a lehetséges büntetési tételeket is.
– Az intézkedő rendőr a helyszínen figyelmeztetheti a szabálytalanul közlekedő kerékpárost, de adott esetben 3-20 ezer forint közötti bírságot is kiszabhat. Erről csekket kap a szabálytalankodó, melyet a postán kell befizetnie. Emellett szabálysértési feljelentéssel is élhetnek a rendőr kollégák.

Mi kell egy kerékpárra?

A kerékpár kötelező felszereléseit is ellenőrzik a rendőrök. Kis Rozália elmondta, a szabályok szerint minek lennie kell egy biciklin: 1 db csengő; első- és hátsó fékszerkezet; előre 1 db fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa; hátra 1 db piros fényt adó lámpa és 1 db piros fényvisszaverő prizma; az első kerékbe 1 db borostyánsárga küllőprizma. Fontos, hogy minden felszerelésnek működőképesnek kell lennie, melyet nappal is ellenőriznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.