- hirdetés -

Megkérdeztük a városháza jogi irodáját, milyen feltételeknek kell megfelelni egy helyi népszavazás kiírásához.

Az apropót az adta, hogy a Jobbik orosházi szervezete kedden bejelentette, helyi népszavazást kezdeményez a tervezett iskola átadások kapcsán.

A 13/2007-es orosházi rendelet szerint helyi népszavazáshoz legalább 5200 érvényes aláírás szükséges.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény a helyi rendelet mellett azonban több mindent is szabályoz. Az aláírásgyűjtő ív egy példányát a benyújtástól számított 15 napon belül hitelesítenie kell a helyi választási irodának. Amennyiben az nem felel meg a törvényi feltételeknek, akkor ezt a választási iroda megtagadhatja. Az aláírásokat tartalmazó ív hitelesítése után lehet megkezdeni az aláírásgyűjtést.

Az aláírt íveket 1 hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesterhez, pótlólagos benyújtás nem lehetséges. A benyújtott aláírások ellenőrzéséről a helyi választási bizottság gondoskodik, ennek eredményéről tájékoztatják a polgármestert, aki a népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést a tájékoztatás kézhezvételét követő legközelebbi ülésnapon bejelenti. Erről a bejelentést követő 30 napon belül dönteni kell. Ha nincs meg a kellő számú érvényes aláírás, akkor a kezdeményezést a polgármester elutasítja.

A népszavazás időpontját a képviselő-testület a népszavazás elrendelésével egyidejűleg tűzi ki, az attól számított négy hónapon belüli időpontra. A népszavazás eredménye kötelező a képviselő-testületre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.