- hirdetés -

Az Aradi Vízvállalat szállítja majd az ivóvizet Békés megyébe, mert az itteni víznek túl magas az arzéntartalma. Orosháza is csatlakozni kíván a rendszerhez.

Az egészségtelen vizet megyénkben 65 település 400 ezer lakosa fogyasztja naponta. A víz minőségének javítását az unió is szorgalmazza, hazánk pedig kötelezettséget vállalt rá, tehát az érintett településeknek, így Orosházának is lépéseket kell tennie. Ennek egyik módja a saját tisztító berendezések alkalmazása, ennek kialakítása 8 milliárd forintba kerülne, de működtetése sem olcsó, a vegyszerek használata pedig a víz ízét is megváltoztatja. Mégis a tisztító berendezés volt az eredeti koncepció, hiszen amikor lépni kellett, akkor az aradi lehetőség még nem volt adott. (Az elszámolások végett április 20-ig az eredeti koncepcióra vonatkozó pályázatot be kell adni, de a pályázat tartalma megváltoztatható.)

Még békési a víz

A víztisztító esetében 200-250 forint lehet egy köbméter víz ára. Ennél jóval olcsóbb vízdíjjal számolhatunk a másik, aradi megoldási lehetőség esetében. Hogy mennyi lehet a vízdíj, ha Aradról hozzuk a vizet, még nem tudni, ezt ugyanis a projektbe tartozó társulások (amik közösen konzorciumot hoznak létre az aradi projekt megvalósítására) határozzák majd meg. A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Konzorcium esetében 5 társulást érinthet a projekt, köztük az orosházit is.

A március 18-i testületi ülésen a képviselők úgy döntöttek, Aradról biztosítják majd az egészséges ivóvizet Orosházán. Arad és térségében 80 darab termelőkút van, termelési kapacitásuk 233 ezer m3/nap, ebből jelenleg 47 ezer m3/nap kapacitást használnak fel. Arad és Békés megye vízszolgáltatója januárban egyezményt kötött, melynek értelmében közösen létrehoznának egy részvénytársaságot 50-50 százalékos részesedéssel, az ivóvízzel való ellátásra. A projekt Arad ellátást nem veszélyezteti, tartalék is marad.

Első lépésként tanulmányt készítenek a megépítendő vezetékről és a 20 kútásásról, melynek átadási határideje 2012. Ezt követően kezdődhetne el a vízszolgáltatás Békés megye fele. A tervek szerint naponta 36 ezer köbméter aradi ivóvizet kevernek a békési kutak arzénos vizéhez, így az unió normáinak megfelelő ivóvíz folyhat a békés megyei csapokból. Az aradi kutakból csaknem 30 kilométer hosszúságú vezetéken szállítanák a vizet a Lökösháza-Kevermes környékén lévő átadási pontig, majd onnan 60 település 300 ezer lakosához.

Jelenleg az államközi megállapodás előkészítése folyik, hiszen korábban nem volt még példa arra, hogy határon túlról hozzuk a vizet. A beruházás teljes összköltségét 8-10 millió euróra becsülik. Az Orosházára eső részt még nem tudni pontosan, ám az biztos, hogy jóval olcsóbb ez a megoldás, mint a víztisztítás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.