- hirdetés -

A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatát ellenőrzik a rendőrök az országos akcióban.

Egyre többen használják a biztonsági övet, illetve a gyermekbiztonsági rendszert hazánkban, de még így is elmarad az átlag a nyugat-európai országok átlagától. Március 8-a és 10-e között egy országos akció keretében ellenőrzik a rendőrök a biztonsági eszközök használatát.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása jelentősen növeli a halálos tragédiák, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát. Életek ezreit lehetne megmenteni európai szinten, ha mindenki használná a biztonsági övet.

Az elmúlt hétvégén a rendőrség 295 közúti közlekedési baleset során intézkedett hazánkban. 5 balesetben 5-en életüket vesztették.  10 baleset súlyos, 60 könnyű sérüléssel végződött.

Az Orosházi Rendőrkapitányság 2010-ben 477 esetben kezdeményezett eljárást olyan járművezetőkkel, illetve utasokkal szemben, akik menet közben nem használták a biztonsági övet. A gyermekbiztonsági rendszer alkalmazásának mellőzése miatt pedig 5 járművezető ellen indult eljárás – tudtuk meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Vargáné Szombati Andrea  az OrosCafé-nak elmondta, a jogszabály értelmében a bírság összege függ attól, hogy a KRESZ szabályszegést lakott területen belül, vagy kívül lévő útszakaszon haladva követték-e el, illetve attól is, hogy 15 napon belül befizetik-e a bírságot vagy sem. A biztonsági öv használatának elmulasztása esetén a fentiek figyelembe vételével 10 ezer és 32 ezer forint, míg a gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása esetén 15 ezer és 42 ezer forint között van a bírság összege. Az autópályán, illetve autóúton haladva elkövetett ilyen szabályszegések esetén a biztonsági öv használatának elmulasztása esetén 42 ezer, míg a gyermekbiztonsági rendszer hiánya esetében 57 ezer forint a bírság maximális összese.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.