- hirdetés -

Az Orosházi Rendőrkapitányság tavaly összesen 9, míg az idén eddig 5 esetben indított szabálysértési eljárást fatolvajokkal szemben.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől, dr. Vargáné dr. Szombati Andreától megtudtuk, a fűtési szezonra jellemző jogsértések során megyénkben a legtöbbször kisebb mennyiségű fát lopnak egy-egy területről.
– Tehát a szabálysértések, bűncselekmények elkövetői saját felhasználásra vágják ki idegen területről a fákat, majd utánfutóval, kézikocsival vagy kerékpárral szállítják el a helyszínről. Az nem jellemző, hogy egy területről egyszerre nagy mennyiséget visznek el, és tovább értékesítik. Olyan azonban előfordult már, hogy egy területet hosszabb ideig nem ellenőrzött a tulajdonosa, és hónapok alatt, ugyanoda többször visszatérve nagyobb mennyiségű fát hordtak el illetéktelenek. De az ilyen esetek nem gyakoriak – összegezte a sajtószóvivő.

A rendőrség a polgárőrséggel és a mezőőrökkel, természetvédelmi őrökkel együttműködve próbálja megelőzni ezeket a jogsértéseket, és felderíteni az elkövetett lopások tetteseit.

Az orosházi önkormányzat munkatársától, Hajdú Zoltán környezetvédelem ügyintézőtől megtudtuk, az önkormányzat esetében a bel- és külterületi közterületet illetve az önkormányzati tulajdonú erdőket érinti ez a kérdés.
– Tetten érés a közterületek esetében könnyebb, ahol többnyire az érintett ingatlan tulajdonosa illetve használója az elkövető. Itt nem minden esetben falopás a cél, hanem szakszerűtlen beavatkozással illetve engedély nélküli fakivágás megvalósításával az adott ingatlan állagának megóvása vagy a közművezeték mentesítése. Nem tömeges, de annál látványosabb egy ilyen engedély nélküli beavatkozás. Ilyenkor a fás szárú növények védelmi szabályainak megsértése címén indítunk szabálysértési eljárást, amely 100 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását is eredményezheti.

Önkormányzati tulajdonban 61 hektár erdő van. Hajdú Zoltán elmondta, rendszeresen ellenőrzik az erdőt közösen a közterület-felügyelettel. Tetten érés esetén szabálysértési eljárást kezdeményez az önkormányzat, illetve rendőrségi feljelentést tesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.