- hirdetés -

A Hegedűs István utcai lakótelepen élők évek óta küzdenek a penész ellen. Problémájukat már többször jelezték az illetékesek felé – mindhiába. 2003 óta most először van remény a megoldásra.

A Hegedűs István utcai lakótelepen lévő 76 szociális bérlakás szinte mindegyikében évek óta küzdenek a penésszel, ami már mindenhová „beette” magát. Ott van a falakon, az ágyak és szekrények mögött, beivódott a bútorokba, ruhákba. A lakók (köztük sok kisgyerekes család) már mindent kipróbáltak, de alul maradtak a harcban.

– 2003-ban költöztünk a lakótelepre. Az első lakók között voltunk és nagyon örültünk, hogy kaptunk bérlakást. A beköltözésünk után az első télen megjelent a penész és azóta is jön rendszeresen a hideg idő beálltával, egészen tavaszig. Az egész lakás úszik a párában. Szellőztetünk mi rendszeresen, de télen mégsem lehet nyitva egész nap az ablak, így is magas a gázszámla. Azt hittük, hogy elég lesz a penészölő is, de a sokadik próbálkozás után rájöttünk, nem könnyen szabadulunk ettől a problémától. Nemcsak anyagilag, de lelkileg is megterhelő már ez az egész, nem beszélve az egészségkárosító hatásról – panaszolta az egyik lakó, Rucz Éva, aki egyedül neveli három gyermekét.

Rucz Éva mutatja lakását (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A lakótelepen élők már többször szóvá tették ezt a gondot. A városgazdálkodásnál azt mondták, a panaszt továbbítják az önkormányzat felé. A lakók az évek alatt gyűjtöttek már aláírást, számtalan fotót készítettek, mindent megpróbáltak – mindhiába. Elkeseredett harcukban a penész győzött.

Válasz nélkül

Tarjánné Dávid Rozália hét évvel ezelőtt költözött a lakótelepre. Három gyermeke van, köztük a legkisebb másfél éves. A penésszel küzdenek beköltözésük óta, több ezer forintot költöttek penészölő vegyszerekre, festésre, de nem tudnak szabadulni tőle. Nagyon aggódik gyermekei egészségéért, a legkisebb ráadásul koraszülött volt.

– Két hete takarítottam körbe a lakást penészölővel, de néhány napja újból megjelent. A beköltözésünk óta küzdünk ellene. Mindent kipróbáltunk már, de évről évre csak rosszabb a helyzet. Már a parketta is felpúposodott, a penész beleivódik a bútorokba, ruhákba. Dohos szag terjeng az egész lakásban. Minden tönkremegy! A szerződésben benne van, hogy a lakások állagmegőrzése a mi feladatunk, de szerintem ez már nem tartozik ide. Két évvel ezelőtt jeleztük a problémát, válasz a mai napig nem érkezett – összegzett Tarjánné Dávid Rozália.

– Nálam akkor telt be a pohár, amikor újabb penészesedést láttam meg az egyik szobában – vette át a szót Rucz Éva. – Az ágy mögött fedeztem fel húsz centiméter szélességben, sőt penészes lett az ágy oldala is. Elegem lett! Bementem az önkormányzathoz, a városfejlesztési osztályra, ahol azt mondták, néhány nap múlva keresnek és megbeszéljük, mi lehetne a megoldás. Nem így lett. A mai napig nem hívott fel senki, ekkor kerestem meg a helyi sajtót – mondta elkeseredetten.

Megoldás a penészedésre

A penész mindenhová beette magát

A lakótelepen élők problémájával kapcsolatban az önkormányzat részéről Zalai Mihály alpolgármestert kerestük.

– Tavaly decemberben kaptam az első hivatalos jelzést a lakótelepen fennálló penészedésről. Éppen az idei költségvetés tervezése előtt álltunk és azonnal intézkedtünk a rendelkezésünkre álló információk alapján arról, hogy a költségvetésbe különítsünk el összeget ennek a problémának a megoldására. Egy 5,7 milliós keretet állítottunk be, ami egyenlőre arra lesz elegendő, hogy az év folyamán mind a 76 lakás összes ablakánál egy úgynevezett higroforos szellőzőcsappantyút építtetünk be. Ez a szakemberek szerint megoldást jelenthet a lakások szellőztetésére. Továbbá kértem a városfejlesztési osztály munkatársait, hogy mérjék fel a lehetőségét és költségét annak is, hogy a meglévő penészedést milyen építészeti megoldással lehetne eltüntetni. Tudom, hogy olyan mértékű a falak átpenészedése, ami feltehetően egy festéssel már nem oldható meg, ennél több kell! Jelenleg felmérjük a lehetőségeket. A megoldás és a költségek ismeretében megtervezhetjük, milyen ütemben és mikor tudjuk ezt a problémát is orvosolni – hangsúlyozta Zalai Mihály.

Már túl késő

Az alpolgármester arra a kérdésünkre, hogy vizsgálják-e azt, mi okozhatta a penészedést, elmondta: a városfejlesztési osztálytól már kérte az ügy teljes áttekintését.
– A lakások 2003-ban – véleményem szerint az utolsó pillanatban – a Széchenyi Terv által támogatott lakásépítési program keretében épültek. A városfejlesztési osztályról eddig olyan információt kaptam, hogy a kivitelezés részéről mindent rendben találtak, azonban ezeket a lakásokat nem tervezték meg olyan szempontból, hogy a szellőztetése megoldott legyen. Sajnos túl távoli az időpont ahhoz, hogy az okokra választ kaphassunk, így ezt a problémát utólag kell megoldanunk – összegzett az alpolgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.