- hirdetés -

Január elsejétől megváltoztak a gyermekgondozási segély (gyes) melletti munkavégzés feltételei. Összeszedtük a tudnivalókat.

A változások szerint a gyesben részesülő szülő kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat, gyermek egyéves kora után heti harminc óránál többet nem dolgozhat, vagy időkorlátozás nélkül teheti ezt, ha a munkavégzés az otthonában történik. Új szabály viszont, hogy a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után a szülő időkorlátozás nélkül dolgozhat, illetve ikrek esetében a gyermekek egyéves kora után kereső tevékenységet időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy csak az egyik gyermeke után kap gyest.

A kiskorú szülő gyermekének gyermekgondozási segélyben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül dolgozhat. A gyesben részesülő nagyszülő a gyermek hároméves kora után heti harminc óránál többet nem dolgozhat, vagy időkorlátozás nélkül teheti ezt, ha a munkavégzés az otthonában történik. A jogszabály január elsejétől él, és aki ezt követően létesített, vagy létesít munkaviszonyt, ennek tudatában dönthet arról, hogy ragaszkodik-e a gyeshez és részmunkaidős foglalkoztatást vállal, vagy lemond a támogatásról és teljes munkaidőben dolgozik.

De mi van azokkal, akik már tavaly is teljes munkaidőben dolgoztak gyes mellett? A törvény átmeneti szabályai szerint a 2010. december 31-én dolgozó és gyermekgondozási segélyben részesülő szülő a gyes folyósítása mellett ezt 2011. március 31-éig teheti meg. Esetükben tehát április 1-jén dönteniük kell, hogy a gyest és a részmunkaidőt, vagy a teljes munkaidőt választják. Végül a gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesülő szülő január elsejétől heti harminc órát meg nem haladó időtartamban dolgozhat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.