- hirdetés -

A tűzzel és a vízzel játszottak a Táncsics gimnáziumban szerdán. A Kémia Nemzetközi Éve alkalmából kísérleteztek.

Világszerte arra emlékeznek, hogy 100 éve kapott kémiai Nobel-díjat Marie Curie. Az évforduló alkalmából az ENSZ 2011-et a Kémia Nemzetközi Évévé nyilvánította. A Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) egy iskolai kísérlet akcióval indítja el a Kémia Nemzetközi Éve események hazai programsorozatát. Az akcióban 269 hazai és határon túli magyar iskola vett részt, köztük a Táncsics gimnázium is.

Marie Skłodowska-Curie lengyel származású fizikus és kémikus, a radioaktivitás úttörő kutatója. Kétszer kapott Nobel-díjat: 1903-ban a fizika,1911-ben a kémia területén végzett munkájáért.

Szerdán délben az iskola zsibongójában gyűltek össze a táncsicsos, és más iskolákból érkezett diákok. Több érdekes kísérletet is végigkövethettek Kiss László kémiatanár jóvoltából. Éghetetlen zsebkendő és vízgőzben égő magnéziumszalag kísérletén keresztül a tananyag ismétlése mellett új információkkal is gazdagodtak a tanulók.

Nem ég el az alkohol és víz elegyével átitatott papírzsebkendő (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kémia olyan tudományág, amelynek közvetlen társadalmi hasznát nap mint nap érzékelhetjük. Ennek ellenére az iskolákban nem tartozik a kedvelt tárgyak közé.

– Nem túl népszerű, ennek okait kereshetjük a tananyagban, kicsit a tanárokban és talán abban is, hogy nem sok jót hallanak a gyerekek a kémiáról, mielőtt elkezdik tanulni. Pedig fontos a kémia, főként ha megnézzük, hogy milyen problémák várnak a jövő emberiségére. Hogyan teremtünk a rendelkezésre álló vízből ivóvizet, honnan szerzünk energiát, energiahordozókat, mit csinálunk a hulladékkal? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása a kémia feladata – tudtuk meg Kiss László kémiatanártól, akinek egyébként segítsége is volt a szerdai alkalmon. A kémia OKTV megyei fordulójára készülő Szelezsán Gergely 11.b osztályos tanuló segédkezett a kísérleteknél, illetve maga is bemutatott néhányat.

A Kémia Nemzetközi Éve alkalmából egyetemi tanárok és kutatók is érkeznek majd a Táncsics gimnáziumba, hogy népszerűsítsék ezt a tudományágat, és felhívják a figyelmet a jelentőségére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.