- hirdetés -

Ahogy mindig, most is január harmadik hétvégéjén rendezte meg Sváb Batyus Bálját az Orosházi Német Kisebbségi Önkormányzat. Közel négyszázan szórakoztak együtt a Táncsics Mihály Gimnázium tornacsarnokában.

A szervező NKÖ biztosította a bál számára a helyet, valamint a jó zenét, az ételről és az italról azonban a vendégeknek kellett gondoskodniuk. Ez a nagyszabású rendezvény egyik sajátossága, amit mottója is remekül kifejez:  „Ha jöttök, lesztek, ha hoztok, esztek.” Hogy pontosan mit is jelent ez, és hogy miért is különleges ez a bál, arról Dr. Abonyi Lajost, a Német Kisebbségi Önkormányzat I. elnökét kérdeztük.

– Ez a bál egy Sváb Batyus Bál. Azokat a németeket nevezték sváboknak, akik a 18. század elején Magyarországra települtek. Az első betelepülők valóban svábok voltak, de aztán jöttek frankok, hesseniek és még mások is. A magyarok viszont később a sváb elnevezést általános fogalomként használták a betelepült németekre. Azért sváb ez a bál, mert a német kisebbség hagyományaiból, kultúrájából mutat néhány részletet, és azért batyus, mert a vendégek itt azt esznek, amit hoznak. Régen a németeknél élt az a szokás, hogy disznóvágás után a családok, barátok összejöttek. Ráértek, volt mit enni, volt mit vinni, és így ellátogattak egymáshoz. Ez egyfajta szórakozást, kikapcsolódást jelentett a számukra. Ilyenkor a vendégségbe mindenki elvitte azt az ételt, amit otthon készített – mondta Dr. Abonyi Lajos.

Jöttek, hoztak, ettek (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Így volt ez január 15-én a Táncsics gimi tornacsarnokában is. Minden résztvevő rakott valamit otthon a kosarába, majd a bálon a közös asztalra. Folyhattak a borok, fogyhattak a pogácsák, hiszen mindkettőből akadt bőven.

Idén sokan Dunaharasztiból jöttek

A már tizedik alkalommal megrendezett bál természetesen szeretne minden évben valami újat nyújtani résztvevőinek. A magyarországi németség kultúrájából így mindig más-más szeletet ragadnak ki, és így ezáltal a vendégek is mindig cserélődnek. Idén a fellépő dunaharaszti fúvós zenekarral és néptáncosokkal együtt erről a településről is sokan érkeztek hozzánk, Orosházára.

– A Német Kisebbségi Önkormányzat egyik célja, hogy a magyarországi németség hagyományait valamilyen formában itt, ezen a vidéken is bemutassa. Erre egy remek alkalom ez a bál, melynek megszervezését magunk intéztük. Mi voltunk a titkárnők, a berendezők és így tovább. De hál’ Istennek minden évben vannak olyan segítőink, akik már egyetlen hívásra jönnek – mondta Abonyi Lajos, aki hangsúlyozta, öröm számukra, hogy nagyon sok fiatal is ellátogat erre a rendezvényre. Véleménye szerint ez is mutatja azt, hogy ennek a korosztálynak sajnos Orosházán nincs igazán lehetősége a szórakozásra. Nincsenek társas összejövetelek, és nincsenek táncos estek sem azok számára, akik nem a diszkóban szeretnének kikapcsolódni.

A Sváb Batyus Bál viszont a mulatásra és a társalgásra is alkalmasnak bizonyult, hiszen a vendégek jókat beszélgethettek, és táncolhattak is annak a Karawanka együttesnek a zenéjére, aki már a kezdetektől fogva húzzák a talpalávalót. Megalapozták a hangulatot, hiszen a sváb zenék mellett a klasszikustól a modernig minden szerepelt a repertoárjukban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.