- hirdetés -

Az elmúlt esztendőben közfoglalkoztatás keretében 660-an jutottak munkához és bérhez. Az önkormányzat idén is pályázott, a program azonban jelentősen átalakult.

Tavaly a  közmunkaprogram keretében foglalkoztatottak számára nagyon sokat jelentett ez a lehetőség, hiszen többeknek már régóta nem volt állása. A részletekről és a várható változásokról Dénes Tünde szociálpolitikai csoportvezetőt kérdeztük.

Kik dolgozhattak tavaly e munkaprogram keretében?

Azok a munkanélküliek vehettek részt, akik rendelkezésre állási támogatásra voltak jogosultak.

Mennyi ideig tartott a foglalkoztatásuk és mennyi munkabért kaptak?

Közmunkások Orosházán
(Archív fotó: Melega Krisztián)

A jogszabályban meghatározottak szerint legalább évi 90 munkanapra kötötték a munkaszerződéseket. Amennyiben a munkaadó elégedett volt a foglalkoztatottal, úgy szerződéshosszabbításra is lehetőség adódott. Szakképzettségtől függően nettó 60-70 ezer forint munkabért kaptak a dolgozók.

A közfoglalkoztatás szabályai idén megváltoztak. Melyek ezek?

2011-ben azok részesülnek bérpótló juttatásban, akik tartósan munkanélküliek (legalább egy éve), illetve saját maga és családja megélhetése más módon nem biztosított. Ezeknek a személyeknek van lehetősége közfoglalkoztatásban részt venni. A közfoglalkoztatás rendszere jelentősen átalakult az eddigi rendszerhez képest. Az idei évtől a közfoglalkoztatás négy típusa jelenik meg, melyek az alábbiak: önkormányzati rövid időtartamú közfoglalkoztatás, melynek munkaideje napi 4 órás és 2-4 hónap időtartamig szól. A települési önkormányzatok mindennapi közfeladatainak ellátását segíti. Önkormányzati huzamosabb idejű közfoglalkoztatás, melynek napi 6-8 órás a munkaideje, 2-12 hónap időtartamig szól és közérdekű célok megvalósítására irányul. Létezik a vállalkozások közmunka-támogatása, melynek keretében a kis- és közepes vállalkozások a munkaügyi központ kirendeltségéhez benyújtott pályázat alapján kaphatnak támogatást, ha bérpótló juttatásra jogosult álláskeresőt foglalkoztatnak. Végül az országos közfoglalkoztatási programok, melyek esetében a pályáztatás és a döntés minisztériumi szintű.

Az önkormányzat nemrégiben 258 ember közfoglalkoztatásra pályázott, reményeik szerint pályázatuk sikeres elbírálásban részesül. Ez csak az első lépés, az önkormányzat a tervek szerint minden lehetőséggel él, melyek a közmunkaprogramra irányulnak, hogy az elmúlt évhez hasonlóan több száz ember számára biztosíthassanak munkalehetőséget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.