- hirdetés -

Az év utolsó ételosztását tartotta a piactéren Illyés Gábor és csapata. Egyre több a rászoruló, akik között megjelentek a családosok is.
Nyolc évvel ezelőtt karácsony és szilveszter között tartotta első ételosztását Illyés Gábor a piactéren, akkor 1200 adag ételt főzött. Azóta hagyomány lett a „Mindenki karácsonya”.
Nemcsak az ételosztások, hanem az adagok száma is évről évre nő, az idén már – természetesen a vidéki és a devecseri főzésekkel együtt – több mint százezer adag ételt készített az orosházi főzőcsapat. A rászorulók száma egyre több, az egyedülállók és az idősek mellett megjelentek a családosok is.
– Mikor elkezdtem az ételosztást, nem gondoltam, hogy eddig tart. Most még nagyobb igény van rá, mint korábban – mondta Illyés Gábor.
A tervekkel kapcsolatban elmondta, ételosztás lesz jövőre is, rajta nem múlik. Bízik benne, az élet talán jobbra fordul és nem lesz szükség az ilyen jellegű segítségre.

Köszönet a segítségért

Az orosházi főzőcsapat az év utolsó ételosztását december 27-én a piactéren tartotta. A „Mindenki karácsonyán” 800 adag húsos káposzta főtt a gulyáságyúban, melyet Laczki János evangélikus lelkész áldott meg, majd Zalai Mihály alpolgármester szólt a megjelentekhez. Beszédében köszönetet mondott Illyés Gábornak és csapatának, akik egész évben fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy akik számítanak rájuk, ne csalódjanak. Köszönetet mondott a támogatóknak is, akik e nemes kezdeményezés mellé álltak. Reményét fejezte ki, hogy néhány év múlva Illyés Gábornak már nem kell ételt osztania.
– Az önkormányzat igyekszik azon dolgozni, hogy munkahelyteremtéssel és minden létező eszközzel csökkenjen a munkanélküliség, az emberek élete jobb legyen és így Illyés Gábornak egyre kevesebb ételt kelljen főzni – hangsúlyozta Zalai Mihály.

Ilyés Gábor vezetésével készül a meleg ebéd (Fotó: Rosta Tibor)
A hóesés és hideg ellenére sokan eljöttek most is, hogy legalább ezen a napon meleg étel kerüljön asztalukra. A húsos káposzta alig egy óra alatt elfogyott.

Panasz az ételre

Szerkesztőségünkbe érkezett olyan jelzés, ami az Illyés Gáborék által főzött ételt kifogásolta. A panaszos elmondása szerint előfordul, hogy az ételből hiányzik a hús és az állaga is kifogásolható. Mint mondta, azért mert rászoruló, nem biztos, hogy ezt érdemelné.
A panasszal kapcsolatban megkérdeztük Illyés Gábort, aki elmondta: az, hogy mennyire tartalmas egy-egy étel, mindig a támogatás mértékétől függ. Előfordul, hogy kevéske pénzből kell megoldani a főzést, így kevesebb alapanyag jut az ételbe, ami 800 adag esetében valóban szembetűnő lehet. Véleménye szerint egy meleg étel, még ha időnként nem is annyira „gazdag”, jólesik azoknak az embereknek, akik hétről-hétre sorban állnak az ételosztásokon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.