- hirdetés -

A megyei rendőrség tanácsai, hogy se otthonunk, se pénztárcánk ne legyen a bűnelkövetők prédája.
A zsúfolt tömegközlekedési eszközök, áruházak, bevásárlóközpontok, piacok, pályaudvarok tökéletes terepet nyújtanak a zsebtolvajoknak.
Pénztárcánkat, pénzünket úgy helyezzük el, hogy lehetőleg avatatlan szemek ne lássák, legyen mindig a szemünk előtt, vagy közvetlenül a kezünknél. Amennyiben a lehetőségünk megengedi, a nagyobb bevásárló központokban fizessünk kártyával. Tervezzük meg még otthon, hogy szeretteinknek milyen összegért fogunk vásárolni, és csak a szükséges mennyiségű pénzt vigyük magunkkal.
Bevásárlás és utazás során mindig annyi csomagot, táskát tartsunk magunknál, amennyit folyamatosan szemmel tudunk tartani. Rendszeresen ellenőrizzük poggyászunk meglétét, hiszen a zsúfolt pályaudvarokon és bevásárló-helyeken az ilyen csomagok eltulajdonítására szakosodott bűnelkövetők is jelen lehetnek.
A karácsonyi bevásárlások során szinte elengedhetetlen eszköz a gépkocsi használata, emiatt a zsúfolt bevásárlóközpontok, áruházak környéke ideális helyszín a gépkocsi-feltörésre szakosodott bűnelkövetők számára. Fontos, hogy parkoló autónkban látható helyen ne hagyjunk semmilyen értéktárgyat. Mindig gondoljunk arra, hogy a gépkocsiban hagyott – akár egy üres – táska miatt is feltörhetik azt. Érdemes a megvásárolt értékes tárgyat – pl. televízió – vásárlásunkat megszakítva hazavinni, vagy maradjon valaki az értékeink mellett.
Bankkártya: Lehetőleg napközben vegyünk fel pénzt, úgy, hogy az automata mellett senki se tartózkodjon, inkább várjunk egy kicsit. Ez azért fontos, hogy a kódszámunkat illetéktelen személy ne lássa meg. A PIN kódot soha ne együtt tartsuk a kártyával, lehetőség szerint tanuljuk meg.
Otthonunk védelme érdekében is tegyünk lépéseket. Több lehetőségünk is van:
Kérjük meg a szomszédainkat, hogy figyeljenek otthonunkra. A csengőt kapcsoljuk ki, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen érzékelhető. Hagyjuk bekapcsolva a rádiót, vagy a televíziót, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak „elszaladtunk a közelbe”. Legalább egy helyiségben hagyjuk égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki. Telefonhívásainkat irányítsuk át mobiltelefonunkra, így ha nem is vagyunk otthon, akkor is mi szólunk bele a telefonba, így úgy fog tűnni, hogy nem utaztunk el. Ha rendelkezünk jelző- és riasztó-rendszerrel, úgy azt még kis időre is kapcsoljuk be. Ellenőrizzük annak működését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.