- hirdetés -

Tündértánc. Varázslatos könyv egy varázslatos idős hölgytől. A nagy mesemondó, Pápai Istvánné Páhi Emma néni és Huszár Andrea képzőművész közös alkotását, Magyarország első pörgetőkönyvét Orosházán is bemutatták.
A Mese-varázs című mesedélutánon a gyerekek megismerhették Emma nénit, a karcsai származású mesélőt a gyermekkönyvtárban. Teltház volt, a székek gyorsan elfogytak, így sokan a „színpad” előtti szőnyegen ülve hallgathatták Emma néni történeteit, aki a tanulságos históriák közben apró gesztusaival, élénk mimikájával elénk varázsolta a mese összes szereplőjének minden rezzenését. A történetek témáját az orosházi csillagos motívum adta. Erről Sonkolyos Károlyné Margit néni, a Díszítő Művészeti Szakkör vezetője mesélt a kisiskolásoknak, aki kézimunkáiban már többször megörökítette ezt a motívumot.
A gyerekek hallhattak – így karácsonyhoz közeledve – Máriás éneket is Emma néni tolmácsolásában. A kivitelezés ingatag hangon történt, de a lényeg csak így „jöhetett át”. A történetek, ezek hagyománya ősi, így ki tudná hitelesebben visszaadni őket, mint egy idős, rekedtes hangú hölgy. Ez olyan örökség, mint egy rozsdás kard, mint egy kopott kancsó, amiket a múzeumok legféltettebb kincseik között őriznek.

Emma néni meséit szájtátva hallgatták a gyerekek (Fotó: Melega Krisztián)

Mesedélután után könyvbemutató

A gyerekek után eljött a felnőttek ideje. A Városi Képtárban szerdán várták az érdeklődőket a Tündértánc című könyv szerzői, és a kötetbemutató koordinátora, Károlyi Fülöp Béla, aki szintén kapcsolódik a mesékhez.
– A kötelék az, hogy találtam egy tündért, amely Orosházán él. Ez a Gyopárka tündér. Aztán rájöttem arra, hogy a Dél-Alföldnek ezt a vidékét a tündérek szeretik. Majd jött egy hölgy, Huszár Andrea, akit én már régóta ismerek, ő hozta el nekem a Tündértánc című könyvet, aminek köszönhetően ismét a tündérek közelébe kerülhettem – mesélte Fülöp Béla, aki Emma nénivel való találkozásáról azt mondta: – Az ember megdöbben, amikor a múlttal így találkozik.
Valóban. Emma néni egy kincs. Nagyon sokan szeretik és tisztelik őt, munkája elismeréséül megkapta a Népművészet Mestere címet is. Számára a mesék világa néha valósággá válik. A tündérekkel kapcsolatban van, hiszen tőlük, vagyis a csillagoktól kapja a történeteket, amiket nekünk is továbbadott. Mint megtudtuk, a kettő majdnem egy, hiszen a tündérek a csillagokból lesznek.

Orosháza is a tündérek világa (volt)

A tündérek nem mindenhol jelentek meg. Karcsa, vagyis Emma néni szülőfaluja és Orosháza kiváltságos ebből a szempontból.
– Komoly tanulmányok is azt állítják, hogy a Dél-Alföld, a Bodrog vidéke meg Erdély a tündérek világa. Erdély nem véletlenül volt Tündérország. A baj azonban az, hogy az emberek elüldözték őket,  és addig nem lesz jó világ, amíg a tündéreket vissza nem hívjuk. Azért jöttük most is össze, hogy hívogassuk őket, hogy táncra hívjuk őket. Hátha még én is megtanulok táncolni velük – jegyezte meg mosolyogva Fülöp Béla.
Huszár Andrea elmondta, a Tündértánc című könyv összes készítője önkéntes alapon dolgozott. A kötetben minden ember teljes odaadása benne van. Emma néni manapság az országot járja könyvével, sok helyütt szeretne olyanokkal találkozni, akik szívesen táncolnának a tündérekkel. Orosházán sikerrel járt, nagyon sokan voltak kíváncsiak történeteire.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.