- hirdetés -

Múlt, jelen és jövendő volt együtt a koncertteremben a Liszt Ferenc Művészeti Iskola 55 éves évfordulójára rendezett díszhangversenyen.
Volt olyan művész, aki évtizedek óta nem játszott itthon, más az 50 évesen, és volt olyan gyerek, aki nagy-nagy izgalommal most lépett ilyen rangos publikum elé egy zenekarban. Mindenki azt bizonyította: van létjogosultsága a városban a zene- és művészetoktatásnak. Sőt, hogy érdemes volt generációkat zenére tanítani Orosházán.
A hangversenyen az iskola együttesei mutatkoztak be. A vonósok élén Ondrik Zsuzsa tanárnő, a fúvósok élén Debreczeni Örs tanár úr. Amikor a legendás múltat emlegetjük fel a zeneiskola története kapcsán, gondoljunk arra, hogy mindig kellett, hogy legyenek olyan zenepedagógusok, akik többet vállaltak, mint a hangszer ismeretének átadása. Zenekarokat lehet működtetni úgy, hogy a napló rendben legyen, és úgy, hogy annál sokkal több: a zenéhez való mély kötődés létrejöjjön egy csapat gyerekben. Példamutatással motiválni: gyere, zenélhetsz velem! Igazán szívet melengető látvány volt, amint a kis zenekari tagok igyekeztek először elférni a kis színpadon, majd együtt rezdülni, egy egész részeként megfelelni. Talán egykoron az orosházi kamarazenekar tagjaiként egységes képet mutatnak a meghajlásnál, most azonban a magasabbak és alacsony, apró kis tekintetek azt a sokszínűséget mutatták, honnan az indulásuk ered. Kívánom, hogy érjen be az a munka, amit közösen vállaltak, felnőttként még mindig együtt figyeljék a kottát és a karmestert.

A vonós kamarazenekar fellépése (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A fúvósok játékát izgalmas kettősség jellemezte: a vaskos, fúvós hangzás sok játékosságot, a gyermekdalok világát idézte, mintha bizonyítaná: az ifjakkal mindent lehet. Újat, szépet, értékeset teremteni. Pontos ritmika, tiszta hangok és fantázia volt a zenekar játékában.
A fellépő művészek játékát nem méltatom, hálás volt a közönség minden zeneszámért, és joggal. Egyszerűség, tisztaság és letisztult magabiztosság jellemezte mindannyiuk játékát.

A városi televízióban a díszhangversenyt ismétlésben megnézheted december 5-én, vasárnap 16, órától, majd az azt követő kedden és szerdán 10 órától, valamint csütörtökön  14 és 22 órától.

Még nem esett szó az est kezdő és záró számairól. A Smaragd tánccsoport csillogó szemmel eltáncolt palotással nyitotta meg az ünnepi eseményt (felkészítő tanáruk Horváthné Kriczki Zita). A befejezést pedig a Kicsinyek kórusára bízták, amely Kardosné Bánhidi Éva vezénylete alatt jó hangulatban engedte el a közönséget, miután a tőlük jól ismert kedvességgel, játékossággal énekeltek.
Dr. Dancsó József polgármester köszöntötte az évforduló kapcsán az iskola egykori és jelenlegi tanárait, növendékeit, és az intézmény értékteremtő szerepét hangsúlyozta. Jakab Annamária igazgató rövid iskolatörténeti áttekintőjében méltatta elődei munkáját, és a jövőről szólva bizakodóan nyilatkozott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.