- hirdetés -

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak múlt héten a Guardian Orosháza Kft üveggyárában. Azt szimulálták, hogy átfejtés közben jelentős mennyiségű cseppfolyós butángáz szabadult el.
Az üveggyár területén tárolt több száz köbméter cseppfolyós gáz miatt minősül veszélyesnek a Guardian Orosháza. A témával éppen a közelmúltban foglalkoztunk.
Utunk a napokban ismét az üveggyárba vezetett, ahol a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által évente megrendezett kötelező gyakorlatra gyűltek össze az érintettek. Az évek során ez már a hetedik gyakorlat volt, minden esetben más-más feltételezett vészhelyzetet szimuláltak. A mostani forgatókönyv szerint a Guardian Orosháza Kft üveggyárában átfejtés közben eltört egy 80 mm-es cső, és a vasúti tartálykocsiból jelentős mennyiségű cseppfolyós butángáz szabadult el.

Kommunikáció és nyilvánosság

Vészhelyzet esetén – a törvény rendelkezései alapján – a polgármester vezeti a helyi védelmi bizottságot. A tényleges gyakorlat előtt vezetésével a városházán beszélték át a teendőket a résztvevők. A polgármesteri hivatalban Kovács György aljegyző irányításával a feltételezett baleset kommunikációját is szimulálták a katasztrófavédelem szakembereivel közösen. A hatóságoktól engedélyt kaptunk arra, hogy végéigkövessük a gyakorlatot. A városvezető ennek kapcsán hangsúlyozta: fontosnak tartja a média jelenlétét, hiszen a cél, hogy az információk birtokában a lakosság még nagyobb biztonságban érezze magát.

A tűzoltók speciális ruhában avatkoztak be (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
A megbeszélés után az üveggyárban elkezdődött a gyakorlat. 10 óra után pár perccel kiadták a vészjelzést a gyárban. Először kiürítették az üzemet, közben értesítették a hatóságokat. A gyár beépített védelmi rendszere azonnal és automatikusan működésbe lépett. Emellett az ottani szakemberek is megkezdték a méréseket és a kárelhárítást.

Gyors, szakszerű beavatkozás

A veszélyes anyag miatt a legmagasabb riasztás alapján vonultak ki a tűzoltók. A speciális védőruhába öltözött lánglovagok a feltételezett bután-tó mellett vízpermettel hűtötték a gázt, ezzel lassítva annak párolgását és csökkentve a robbanásveszélyt. Emellett a katasztrófavédelem szakemberei is a helyszínre érkeztek egy vegyi felderítő konténerrel. Egy dolgozó eltűnését is jelentették, akit a gyárban sérülten találtak meg a tűzoltók. Őt a mentősök a helyszínen ellátták, majd a kórházba szállították.
A gyakorlat látványos része ezzel ért véget, ám a szakemberek ezután újra összeültek, és a látottakat értékelték.
Hajdú Péter alezredes, orosházi tűzoltóparancsnok elégedett volt beosztottjaival:
– A szokásos éves gyakorlatot tartottuk most. Az üveggyár felkészültsége vitathatalan, a profizmus példamutató, mely a többi gazdálkodó szervezet részére mintaként szolgálhat. A tűzoltóknak készség szinten megy ez a feladat, hisz rendszeresen gyakorolunk itt. Összességében a végrehajtás jó és biztonságos szinten megtörtént – mondta a parancsnok.
Orosháza polgármestere is végigkövette az eseményeket:
– Jó és egyben megnyugtató volt látni, hogy a különböző hatóságok és egységek mekkora összhangban dolgoznak, mindenki pontosan tudta a dolgát, feladatát. Annak érdekében vannak ilyen gyakorlatok, hogy a városlakók nagyobb biztonságban érezzék magukat. Minden elképzelhető helyzetre fel kell készülni, és az ilyen éles gyakorlásokon azokat modellezni kell, hogy minél nagyobb legyen a biztonság – fogalmazta meg véleményét dr. Dancsó József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.