- hirdetés -

A szórványmagyarság megmaradását szolgálja a vicei kollégium. A tanárok áldozatos munkájukat Gyopároson pihenhették ki.
Szép kezdeményezésről szereztünk tudomást a közelmúltban. A fürdő és a Hotel Corvus Aqua látott vendégül erdélyi tanárokat. Az adakozás hatékony példáját mutatták, hiszen az adományozónak nagyságrendekkel kevesebbet jelentett az ajándék, mint annak, aki kapta az ajándékot. Ladomérszki Zsolt úgy döntött, hogy szállodájában az üres szobák közül néhányban olyanokat szállásol el, akik mindennapjaikban nélkülözik a kényeztetést, mert olyan életet vállaltak, amely többet is kíván, mint egész embert.
Kolozsvártól mintegy 100 km-re, Mellyes völgye öt falujának egyetlen magyar iskoláját fenyegette a bezárás 2007-ben. Vicén néhány helyi pedagógus 450 km-t kelet felé utazva, Csángóföldről a frissen létrehozott kollégiumba költöztetett 12, nyelvét még őrző kisgyermeket. Így mentették meg iskolájukat, ami a szórványmagyarság megmaradását szolgálja. A kezdeményezés kinőtte magát, mára Csángóföldről már 27-en egészítik ki 100-ra az iskola létszámát a Bástya Egyesület jóvoltából.
A gyermekek távol élő szüleit tanuláskor, a délutáni játékban, lázas betegségükben, vagy éppen karácsonykor is helyettesítik a pedagógusok. Az egyesületi teendőket társadalmi munkában végzik (a családtagok, ismerősök és barátok bevonásával!), hiszen a különböző források lassan nem is fedezik az egyre gyarapodó „család” ellátását. Ám a sok éhes száj és mindent kinövő gyermekláb sokba van. No, meg népviseletre is kell, mert a kulturális életet is ők fogják össze, hatalmas néptánctalálkozókat szerveznek. Reméljük, hogy a mostani élményfürdős pihenés sokáig erőt ad az áldozatos munkájukhoz!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.