- hirdetés -

Több száz köbméter folyékony gázt tárolnak a város határában, teljesen biztonságosan.
A vörösiszap-katasztrófa ismét felhívta a figyelmet, mennyire veszélyesek lehetnek az ipari létesítmények. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság két kategóriába – alsó és felső küszöbértékű gyárak – sorolja az üzemeket. A HVG ezeket felsoroló összeállításában megtalálható a Guardian Orosháza Kft. Ennek kapcsán kíváncsiak voltunk arra, miért minősül veszélyes üzemnek az orosházi üveggyár.
A gyár területén Finta Ferenc ügyvezető kalauzolt végig minket.
– Az üzem az itt tárolt 780 m3 cseppfolyós gáz miatt szerepel a listán, ezért sorolják a céget a veszélyes üzemek közé. A tartályok körül azonban egy nagyon modern, összetett rendszer van telepítve, amely a biztonságért felel – mondta.

Finta Ferenc egy cseppfolyós gázt szállító vasúti vagon előtt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Megtudtuk, hogy ezt a gázt az üveg olvasztására használják, hiszen az országos hálózatról kapott földgáz energiatartalma kevés ahhoz, hogy ekkora mennyiségben megolvasszák az üveget, ezért a földgáz kalóriáját növelik vele. A tartályokat vastag betonfal és földréteg öleli körül. Ám ezek csak a biztonsági rendszer egy részét képezik, a gyár minden lehetséges veszélyhelyzetre felkészült, amit jelenleg el lehet képzelni.
– A biztonsági rendszerek automata üzeműek és többszörözve vannak. Ha a legminimálisabb eltérést is érzékelik a normális működéstől, azonnal jeleznek. Ezt a rendszert 18 éve használjuk folyamatosan, ez idő alatt soha semmilyen műszaki probléma nem történt, amely a gyárat vagy a lakosságot veszélyeztette volna – emelte ki Bagdi István műszaki vezető.

A tűzoltók ismerik a gyárat

A rendszeres ellenőrzés mellett az esetleges baj elhárítása is fontos. Hajdú Péter alezredes, orosházi tűzoltóparancsnok elmondta, kiváló kapcsolatuk van az üveggyárral.
– A Guardian üzemében kiemelt figyelmet fordítanak az előírások betartására és a rendszeres gyakorlatokra. Ha valamit módosítanak a rendszeren, azonnal közlik velünk, bejárjuk a területet, megismerjük az új technológiát. Az orosházi tűzoltók készség szinten tudják, mi hol van az üveggyárban, mit kell tenni baj esetén. A cég 3 évente nagy gyakorlatot szervez, melyen a környező tűzoltóságok is részt vesznek. Mivel minden előírást betartanak, minden védelmi eszközzel rendelkeznek, mi pedig tudjuk a dolgunkat, így valós veszéllyel nem kell számolni – mondta Hajdú Péter.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.