- hirdetés -

Illyés Gábor és csapata nemrégiben a vörösiszappal borított Devecseren járt, ahol 1200 adag, többféle ételt főztek.
A Magyar Evangélikus Szeretetszolgálat kezdeményezésére Illyés Gábor és csapata Devecseren étellel segítette a kárelhárításban résztvevőket és az ott élőket. Az orosháziak a szarvasi segítőkkel együtt utaztak a katasztrófa helyszínére. Október 22-én indult útnak a gulyáságyú a településre. Orosházán sokan megmozdultak és kisebb-nagyobb adományokkal segítettek. Az ételekhez szükséges alapanyagok mellett kenyeret, pogácsát és házias jellegű süteményeket is magukkal vittek.

Illyés Gábor egy korábbi főzés alkalmával
– A Devecserre való belépés előtt szigorú ellenőrzésen estünk át. Fehér védőruhába öltözött rendőrök igazoltattak, nem lehetett nálunk felvétel készítésére alkalmas eszköz (ha volt, elvették) és többszörösen ellenőrizték érkezésünk okát is. Megdöbbentő volt látni, milyen pusztítást okozott az iszap. A híradások közel sem adják vissza azt, amit ott láttunk – osztotta meg velünk tapasztalatait Illyés Gábor.
Csak egy napot tölthettek a településen, ahol egész nap főztek. Hatfajta ételből – bográcsgulyás, babgulyás, feles borsó és frankfurti leves, húsos káposzta, zúzapörkölt – összesen 1200 adagot készítettek. A közmunkásoknak, az önkéntes segítőknek és mindenkinek, aki részt vesz a kárelhárításban jól esett a meleg étel, hiszen a nap folyamán többnyire csak szendvicset fogyasztanak. Az ételből jutott a Kolontáron szolgálatot teljesítőknek is.
November 5-én ismét útra kel a gulyáságyú Devecserre. Ezúttal két napot töltenek a településen, és 3200 adagot főznek.

A támogatók jóvoltából az ételek elkészítéséhez minden alapanyag adott. Illyés Gáborék azonban a benzinköltség előteremtéséhez kérik az orosháziak segítségét. A művelődési házban elhelyeztek egy pénzgyűjtő urnát, melybe a segítő szándékú emberek felajánlásait várják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.