- hirdetés -

Beköszöntött az ősz, megváltoztak az út- és látási viszonyok, amelyekhez alkalmazkodni kell. Kis Rozália, az orosházi kapitányság rendőrhadnagya foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.
– Nagyon fontos a gépjárműveket felkészíteni az őszi-téli közlekedésre, ha kell, vigyük el szervizbe az autót. A téli gumi jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, de ellenőrizzük a fék, a világító- és fényjelző berendezések működőképességét is. Fontos a jól működő ablaktörlő, legyen nálunk páramenetesítő, jégoldó spray, jégkaparó.

Romlanak a látási viszonyok
(Fotó: szekesfehervar.hu)
Nagyon fontos a sofőrök vezetési technikája is. Az őszi-téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, megjelentek a ködfoltok, vizesek, csúszósak az utak – ezek mind fokozott óvatosságot és körültekintést követelnek.
Látni és látszani – az őszi közlekedésben különös jelentőséget kap ez. Gyalogosoknál, kerékpárosoknál a fényvisszaverő mellény, fényvisszaverő karszalag, matrica láthatóvá tesz, megvédhet.
Egy jó tanács: A téli vezetés során a gépjárművet ne blokkoló fékezéssel állítsuk meg, mert lehetetlenné válik a kormányzás. Ilyen esetben a keresztbe forduló járművet ellenkormányzással stabilizáljuk, majd fékezzünk. Addig ismételjük ezt az ún. pumpáló fékezést, amíg a jármű meg nem áll.

A biztonságos téli közlekedéssel kapcsolatban további tudnivalókat itt olvashatsz (.pdf).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.