- hirdetés -

Öt ország 24 tanára és diákja érkezett a Táncsics gimnáziumba egy Comenius-projektnek köszönhetően. A színjátszó szakkör jóvoltából sok élménnyel és nagy mosollyal tértek haza a vendégek.
Az „Olvasással egy életen át” című Comenius-projekt folytatódik. A Táncsics gimnáziumba ennek köszönhetően Törökországból, Bulgáriából, Romániából, Olaszországból és Spanyolországból több tanár, és néhány helyről egy-két diák is érkezett. Összesen 24 fő, akik azért utaztak több száz, sőt ezer kilométert, hogy megismerjék a gimnáziumot, valamint pedagógusainak és tanulóinak munkáját. Az öt résztvevő közötti jó kapcsolat kiépítésére az előző tanévben már három országban volt lehetőség, idén pedig nálunk, Orosházán folytatódott a közös munka.
A látogatás célja az volt, hogy a már egy éve futó közös iskolai együttműködés projekt második tanévét átbeszéljék a partnerintézmények képviselői, és természetesen hogy tovább folytassák az egymással való megismerkedést. Nem óralátogatások segítségével, hanem kicsit kötetlenebb formában vezették be a vendégeket a gimnázium életébe, amiből természetesen csak jeleneteket tudtak felvillantani, hiszen az idő igen rövid volt. Egy napot töltöttek az iskolában, ahol megismerkedtek az iskolavezetéssel, megtudták a legfontosabb információkat a gimnáziumról, majd szakmai megbeszélésen vettek részt. Amíg a tanárok  dolgoztak, addig a diákok magyarul tanulhattak a táncsicsista diákok segítségével.

„Mi így látunk titeket”

Nagy Róbert, a Comenius projekt orosházi koordinátora elmondta, minden táncsicsista számára öröm volt, hogy néhány napon át érdekes, különleges emberek jártak-keltek az iskola folyosóin.
– Bármelyik iskolának hasznos lehet egy ilyen projektben való részvétel, hiszen a diákok megismerkedhettek külföldi diákokkal, a tanárok pedig beszélgethettek külföldi tanárokkal. Mivel a társalgások angolul folytak, így minden résztvevőnek volt lehetősége eddig szerzett angol tudását gyakorolni, és azt fejleszteni, tökéletesíteni. Kicsit a látóterünk is kiszélesedett, hiszen bepillantást nyertünk több olyan ország kultúrájába, illetve iskolájának életébe, amikről eddig nem sokat tudtunk – mondta Nagy Róbert.
A nap fénypontjaként a Táncsics gimnázium erre az alkalomra verbuválódott színjátszó csoportjának előadását nézhették meg a vendégek. Az ifjú színészpalánták humoros formában bemutatták azt, hogyan látják a partnerek országát, kultúráját. Így Bulgária esetén előkerültek a kosarakból a rózsaszirmok, Olaszországnál egy gondolán ölelkező szerelmespár és egy Eros Ramazotti koncert villant fel, Románia bemutatásánál jöttek a medvék és Dracula alakja, a spanyoloknál pedig Don Quijote lovagolt öreg, hű barátjával, Sancho Panzával egy jelképes bikaviadal felé. A A Vassné Técsy Edit vezette alkalmi színjátszók igazán megnevettették a vendégeket, és a látottak alapján elmondható, ezt a napot sosem felejtik majd el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.