- hirdetés -

Hetente négyszer kap almát az iskolákban mintegy 1100 alsós gyerek Orosházán. A cél, hogy a diákok minél többször egyenek gyümölcsöt.
Az iskolagyümölcs programot két évvel ezelőtt hirdette meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A program célja, hogy az alsós gyerekek körében megkedveltesse a gyümölcsfogyasztást, illetve felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozási szokásokra. A térségben elsőként csatlakozott a programhoz az összevont általános iskola, melynek köszönhetően mintegy 890 gyermek jut négy napon keresztül friss almához.
– A mai világban sok szülőnek nehéz megteremtenie annak feltételét, hogy minden nap gyümölcsöt adhasson gyermekének. A program minden tekintetben megegyezik a mi célkitűzéseinkkel, ezért csatlakoztunk – hangsúlyozta Kisné Bor Emília főigazgató-helyettes.

A gyerekek boldogan haraptak a friss gyümölcsbe (Fotó: Melega Krisztián)

Alma és mozgás

Tavaly a hét öt napján kaptak a gyerekek almát, idén ez négy napra csökkent. A csorvási beszállító hetente kétszer szállít gyümölcsöt, melyet a diákok az első szünetben kapnak meg. A gyerekek örömmel fogadják a kezdeményezést, jóízűen fogyasztják a gyümölcsöt nap mint nap.
Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok családnál nemcsak a gyümölcs, hanem a mindennapi meleg étel előteremtése is gondot okoz. A főigazgató-helyettes is elmondta, hogy sokszor találkoznak olyan gyermekkel, aki alultáplált, illetve tudnak olyanokról, ahol a mindennapi étkezés feltételeinek megteremtése nehézséget okoz a család számára. Azért is fontos ez a program, mert sok diák csak így jut gyümölcshöz. A székhelyintézményben – hasonlóan a többi tagintézményhez – rendszeresen tartanak olyan foglalkozásokat, ahol az egészséges táplálkozás népszerűsítése a cél.
Az iskolagyümölcs programhoz az evangélikus iskola is csatlakozott, ott mintegy 200 gyermek kap almát. Ebben az iskolában is mindent megtesznek azért, hogy a gyerekekben tudatosítsák az egészséges életmód fontosságát. Minden nap van olyan foglalkozás, amely a mozgásról szól, legyen az testnevelés óra, néptánc, vagy olyan szabadidős tevékenység, melynél a mozgásé a főszerep.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.