- hirdetés -

Orosházán is értesítettek ingatlantulajdonosokat arról, hogy az áramszolgáltató úgynevezett vezetékjogot jegyeztetett be az ingatlanukra.
A vezetékjog leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a telkek fölött húzódó elektromos vezetékhez hozzáférhet az áramszolgáltató. Egy 2007-ben elfogadott törvénymódosítás alapján kérhetik a (hálózatengedélyes) áramszolgáltatók a vezetékjog ingatlan-nyilvántartásba történő utólagos bejegyzését, egészen 2012 végéig.

A vezetékjog (a 2007. évi LXXXVI. törvény rendelkezései szerint), az ingatlanon megépült és üzembe helyezett vezeték, tartószerkezet és azon elhelyezett berendezés elhelyezésének és használatának joga. A korábban megépített vezetékhálózatok, amelyek az akkor érvényes ingatlantulajdonosi viszonyok és jogszabályok alapján létesültek, többféle módon érinthetnek egy ingatlant: föld alatti kábel nyomvonalaként, föld feletti légvezeték nyomvonalaként, valamint az előzőek biztonsági övezeteként.

-A vezetékjog a hálózat és annak biztonsági övezete által érintett területre vonatkozik. A biztonsági övezet rendeltetése, hogy az ott lévő személyek, építmények, területek védelme megvalósuljon. Előfordulhat, hogy egy adott ingatlanon semmiféle vezeték nem található, viszont a tulajdoni lapra mégis történt vezetékjogi bejegyzés, mert a biztonsági övezet benyúlik az adott ingatlanra – tudtuk meg dr. Bak Pétertől, a Békés Megyei Földhivatal vezetőjétől. – A vezetékjog eddig is létezett, csak nem történt meg az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése – tette hozzá a hivatalvezető. A bejegyzést a földhivatal teszi meg ingatlanügyi hatóságként.
Az érintettek egyik legnagyobb aggodalma, hogy a vezetékjog bejegyzése csökkenti az ingatlan forgalmi értékét. Dr. Bak Péter hivatalvezető ezzel kapcsolatban kihangsúlyozta, a bejegyzés nem okozza az ingatlan értékének csökkenését.
– A meglévő vezetékek bejegyeztetése (melyet az ingatlan tulajdoni lapjának III. részén tüntetnek fel) semmilyen többletjogot nem ad az áramszolgáltatóknak és kötelezettségeket sem keletkeztet, ezért kártalanítás nem igényelhető. A bejegyzés nem jelenthet hátrányt, nem okozza az ingatlan értékének csökkenését, mert közérdekű korlátozásról van szó, nem pénzügyi követelés biztosítékául szolgáló bejegyzésről. A természetben sok esetben évek, évtizedek óta ott van a vezeték, a tulajdonosok így vásárolták meg. Tulajdonképpen rögzítjük a tulajdoni lapon a tényleges állapotot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.