- hirdetés -

Nyolc fiatal vállalkozott arra, hogy ezt a hetet katonai fegyelemben tölti. A MATASZ túlélő táborában azonban a fegyelem mellett sok hasznos dolgot is megtanulhatnak az alkalmi bakák.
A Magyar Tartalékosok Szövetségének Orosházi Szervezete idén is rendezett túlélőtábort. Július 26-tól augusztus elsejéig számos program várja a fiatalokat Szentetornyán, természetesen a legtöbbje a katonaság jegyében. Idén nyolc fiatal jelentkezett, köztük egy lány, Skorka Szilvia, aki barátaitól hallott a táborról, mindemellett nagyon szereti a katonasággal kapcsolatos dolgokat is, ezért jelentkezett. A heti programok közül legjobban a lövészetet várja, mely nem ismeretlen számára, hiszen kisebb korában járt már lövészetre. Szilvia egyébként rendőr szeretne lenni, ezért mindenképpen hasznosnak tartja ezt a tábort.

Angyalbőrben minden kicsit más

A hétfői hivatalos megnyitón Zalai Mihály önkormányzati képviselő köszöntötte a fiatalokat.
– Amikor tudomást szereztem a táborról és arról, mi mindennel találkoztok itt az egy hét alatt, sajnáltam, hogy nem vagyok 25 évvel fiatalabb. Tájékozódás, ismerkedés katonai járművekkel, fegyverekkel, elsősegélynyújtás, alaki foglalkozások, íjászat, lövészet – csak néhány azok közül, melyek itt lesznek. A táborban elsajátított ismeretek és képességek a civil életben is hasznotokra válhatnak. Ugyanakkor az a tudás (pl. tűzgyújtás), amit itt megszerezhettek, egy kicsit visszavezetnek benneteket abba a világba, amikor az embereknek mindennapi kapcsolata volt a természettel – hangsúlyozta Zalai Mihály.

A táborlakók a fegyverekkel is megismerkednek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Antal László szervezőtől megtudtuk, a tábor célja egyrészt, hogy a fiatalok hasznosan töltsék el szabadidejüket, ugyanakkor közösségformáló szerepe mellett növeljék fizikai erőnlétüket. Ízelítőt kaphatnak a katonai életvitelből a rend és fegyelem elsajátítása terén. Jártasságot szerezhetnek az ön- és kölcsönös segélynyújtás szabályainak, feladatainak végrehajtásában.

Célzás célzókészülékkel

A megnyitót követően a táborlakók azonnal nekikezdtek a munkának és a lövészettel ismerkedtek. Szűcs Ádám második alkalommal vesz részt a táborban, tavaly nagyon jó élményekkel tért haza, ezért jelentkezett idén is. Érdekes volt számára például az, amikor megtanult gyufa nélkül tüzet gyújtani.
– Nagyon szeretem a katonasággal kapcsolatos dolgokat, így érdeklődve várom a programokat. Rendőrnek szeretnék tanulni, így csak hasznomra válik ez a tábor – osztotta meg érzéseit az OrosCafé.hu-val Ádám.

A katonai jellegű feladatok mellett természetesen a szórakozás is szerepel a programpalettán. A fiatalok strandolnak, vasárnap pedig a Varga tanyán töltenek el egy kellemes napot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.