- hirdetés -

Mosogatás, törölgetés, postára járás, viráglocsolás, parkgondozás. Ezek azok a munkák, amiket az értelmi fogyatékkal élők nap mint nap végeznek.
Az orosházi Vadvirág Esély Klub mintegy 30 értelmi fogyatékos fiatalja közül 21-en minden hétköznapjukat munkával töltik. A 20 év feletti tagok hétfőtől péntekig közel hat órán át dolgoznak, természetesen fizetésért, mégpedig a minimálbér 30 százalékáért. Bérük egy szociális foglalkoztatási pályázatnak köszönhető. Ez az első év, hogy az intézménynek erre pályáznia kellett. A fiatalok ugyanis már három éve kapnak fizetést, eddig azonban automatikusan járt nekik a pénzt. Az idén a pályázat segítségével 8 millió forintot kaptak. A foglalkoztatás jogát 2012-ig megnyerte a klub, azonban minden évben újra kell pályázniuk.

Önálló életet élni

A fiatalok főleg háztartási tevékenységet folytatnak, gondozzák a kertet, besegítenek a konyhai munkában, mosogatnak, törölgetnek, valamint adminisztratív munkát is végeznek. Földesi Mónika telephelyvezető elmondta, a cél az, hogy minél önállóbbak legyenek a klub értelmi fogyatékosai.
– Amennyiben létesülne egy lakóotthon a városban, az lenne a jó, ha minél önállóbban kerülnének be oda – fogalmazta meg Földesi Mónika.
A fiatalok nagyon élvezik a napi, rendszeres munkát. Nem megterhelő feladatokról van szó, és mivel közösen végzik azokat, ezért a hangulat is jó. Ahogy elmondták, jóleső érzés, hogy van egy kis fizetésük, és hogy olyan rendszerezetten élik a mindennapokat, mint bárki más.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.