- hirdetés -

A sok eső és a szokatlanul hűvös idő után a napokban beköszöntött a nyár. Harmadik fokozatú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos, mert az előrejelzések szerint a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot.
A hirtelen beköszöntő rendkívüli meleg nagyon megviseli a szervezetet. A déli órákban mindenki tartózkodjon hűvös helyen. A lakások felmelegedése az ajtók, ablakok bezárásával és besötétítéssel akadályozható meg. Este, éjszaka célszerű átszellőztetni a helyiségeket. Az elvesztett folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, a betegekre és a kisgyermekekre különösen oda kell figyelni – áll az ÁNTSZ közleményében.
Az OMSZ több régióra is harmadfokú hőségriasztást adott ki, a napi középhőmérsékletek ugyanis többfelé meghaladhatják a 27 fokot – írja az Időkép.hu. A maximumok jóval az ilyenkor megszokottnál magasabban alakulnak, igazi kánikula várható, elvétve alakulhatnak ki frissítő záporok, zivatarok. A maximumok kedden már 32-36°C körül, szerdától péntekig pedig még helyenként ennél magasabban is alakulhatnak majd. A nagyon erős, helyenként extrém UV sugárzás miatt 11-15 óra között veszélyes a napon tartózkodni, ugyanis még magas faktorszámú fényvédő termékek mellett is leéghet a bőr.

Hűtik a várost

A meleg Orosházán is kezd elviselhetetlen lenni, főleg a belvárosban. Ezért a tűzoltók akcióba léptek.
– A korábbi polgármesteri intézkedésnek megfelelően besegítünk mi is a komfortérzet javításába. 19 óra után a belvárosi aszfaltrengetegben és a kórházban locsoljuk a burkolatot a vízszállító autóval, hogy csökkenjen a hőmérséklet – mondta Hajdú Péter tűzoltóparancsnok.

A tűzoltók esténként hűtik a várost (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor (korábbi felvételek)
Szintén részt vesz a belváros hűtésében a Városüzemeltetési Zrt is. Csizmadia Gergely gazdasági igazgató elmondta, hogy egy autójuk áll készenlétben.
– Az egy hónappal ezelőtti hőségriasztás idején már mi is locsoltuk esténként az utcákat, erre most is készen állunk. Amint eléri a riasztás a harmadik fokot, mi is megkezdjük – a tűzoltókkal egyeztetett útvonalon – a locsolást – mondta Csizmadia Gergely.
Az utcák hűtése addig tart, amíg a rendelkezést a polgármester az idő lehűlése miatt vissza nem vonja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.