- hirdetés -

A diákok közül vannak, akik a nyáron dolgoznának. Ha lenne mit. Diákmunka lehetőségek az érintettek szemszögéből.
Sok diák gondolja úgy, hogy a nyarat nem pihenéssel tölti, hanem munkával. Úgy vélik, jól jön majd számukra az a kis pluszpénz ősszel; a tandíjra, könyvekre, füzetekre vagy éppen az albérletre. Ezzel is tehermentesíthetik szüleiket, hisz a továbbtanulás manapság nem két forintba kerül. De vannak olyanok is, akik ebből finanszíroznák nyár végi nyaralásukat. Dolgoznának, csak éppen nincs mit. Orosházán nem létezik diákmunka közvetítéssel foglalkozó szervezet. Így a tanulók különböző diákszövetkezeteknél regisztrálnak munka reményében.

Protekcióval talán sikerül

A tapasztalatok azt igazolják, annak a diáknak, akinek véletlenül mégis sikerül valamilyen munkát szereznie a vakáció idejére, azt ismerőseinek, kapcsolatainak köszönheti. A megkérdezett orosházi fiatalok is ezt a tényt erősítették meg.
Dankó Alexandra korábban mezőgazdasági munkát vállalt egy helyi kertészetben. Ezt is úgy tudta megszerezni, hogy az ismerőseitől hallott róla és jelentkezett. Szerencsés volt, hiszen erre a munkára állítólag százan is jelentkeztek. Minden szabályosan zajlott, korrekt fizetést kapott. Regisztrált egy diákszövetkezetnél is, melynek köszönhetően az egyik áruházláncnál havonta egyszer pakolt árut, de jó ideje már ez sincs, hiszen vannak ott tanulók, akik elvégzik ezt a munkát. Véleménye szerint igen nehéz Orosházán és környékén diákmunkát találni, személyes kapcsolatok nélkül pedig szinte lehetetlen.

A szerencsések kapnak nyáron állást (Fotó: Melega Krisztián)
Für Melinda szerint is szinte esélytelen, főként Békés megyében diákmunkát találni. Jelenleg is munkát keres Orosházán, sajnos nem sok sikerrel. Mivel betöltötte a 18. életévét elméletileg könnyebb lenne állást találnia, ám szeptembertől egyetemi hallgató lesz, és amint ezt meghallja egy munkáltató, többé szóba sem áll vele. Több diákszövetkezetnél regisztrált tag, így próbálja növelni esélyeit, bár nem sok sikerrel. Véleménye szerint diákmunka esetleg a mezőgazdaságban akadna, de az ottani feltételek és körülmények nem megfelelőek. Már ezt is kipróbálta egyszer és csalódnia kellett.

Orosházán szinte reménytelen

Jandzsó Zsolt tavaly először vállalt diákmunkát, de akkor sem huzamosabb ideig. Egy mezőgazdasági cég foglalkoztatta, de mivel úgy gondolta ezért a munkáért kicsit több pénz is járhatna, otthagyta. Idén inkább a „szakmájában” szeretne munkát találni, vagy esetleg könnyű fizikai munkát (rakodás stb.) vállalna. A Szegedi Tudományegyetem hallgatója, albérletben lakik és sajnos semmilyen támogatásra nem jogosult, így jól jönne számára a nyáron keresett pluszpénz. Véleménye szerint is Orosházán és környékén nagyon rossz a helyzet diákmunka terén (nem mintha egyéb munkából sok lenne). A legtöbb hely már hónapokkal előre le van foglalva. Környezetében is azt tapasztalja, hogy egyre több diák menne el dolgozni a vakáció idején, ha lenne mit.

Olykor azért akad

Az orosházi Tescoban havi 650 órában foglalkoztatnak diákokat árufeltöltő (minden területen) és pénztáros pozícióban. Ebben az áruházban főiskolás diákok nem dolgoznak, de az ország más területén akad erre is példa. A diákok alkalmazása a diákszervezeteken keresztül történik. Felvételük nem csak kizárólag a nyári időszakban lehetséges, hanem például a karácsonyi vagy a húsvéti szezonban is kínálnak munkát a diákoknak – tudtuk meg Szabó Anitától, a Tesco-Global Áruházak Zrt. külső kommunikációs szakértőjétől.

Lehetőség tehát nem sok akad diákmunka terén sem. Sajnos azok a fiatalok, akik dolgozni szeretnének a nyári szünidőben, már most megtapasztalják milyen is valójában a nagybetűs ÉLET.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.