- hirdetés -

Évről-évre nő a kábítószer-fogyasztók száma. A kannabisz származékok és szintetikus parti-drogok használata a leggyakoribb.
1987. június 26-án ENSZ határozatban deklarálták, hogy a kábítószer elleni harc csak nemzetközi összefogással lehet sikeres. Ezt a napot azóta Kábítószer-ellenes Világnapként tartják számon. Hazánkban a szociális minisztérium 9 éve szervez csaknem egy héten keresztül e naphoz kapcsolódó programokat.

Fiatalok és idősek egyaránt

A fiatalokat veszélyezteti leginkább a kábítószer (illusztráció)
Kontinensünk ma már a második legnagyobb illegális kokainpiac, ahol évente mintegy 8000 kábítószer-fogyasztással összefüggésbe hozható haláleset történik. A probléma a fiatalabb korosztálynál a legsúlyosabb, de egyre aggasztóbb a helyzet az idősebbeknél is. Egyes becslések szerint 2020-ra Európában akár megduplázódhat a fogyasztók száma az 55 éven felüliek körében. Magyarország sajnos a kábítószer- kereskedelemben már nem csak tranzit-, hanem célország is. A fogyasztók körében a marihuána a legelterjedtebb, de egyre gyakoribb, hogy szabad felhasználású gyógyászati termékekből állítanak elő bódító hatású élvezeti szereket, mivel a felhasznált anyagok nem szerepelnek a tiltólistán.

Biztonságosabb társadalom

Ez az év különösen fontos, ugyanis idén fogadták el hazánkban az új Nemzeti Drogstratégiát, melynek mottója: „Biztonságosabb társadalom – megtartó közösség”. A dokumentum – az előző stratégiával összhangban – a kábítószer-probléma kezelésében továbbra is a helyi közösségek megtartó erejére épít. Azt az alapelvet hangsúlyozza, hogy minden egyén számára biztosítani kell a speciális szükségleteihez megfelelő segítséget, azért hogy egészségesebb, produktívabb életet élhessen.
A koordinációért felelős tárca, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium – az elmúlt évekhez hasonlóan – nagy mértékben számít a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumokkal (KEF) való együttműködésre. Orosházán is aktívan működik KEF, mely a minisztériumi pályázatokon nyert források felhasználásával ér el sikereket. Az ezekhez szükséges önrészt az önkormányzat biztosítja.
A drog elleni küzdelem világnapján tudatni kell az emberekkel, hogy mindenki számára létezik megfelelő segítség. A különféle drogokkal kapcsolatos problémákra van megoldás!

Két kistérségi szervezet, mely hatékonyan kezeli a szenvedélybetegek problémáit:

Mi-Értünk KontaktPont Orosháza

Cím: 5900 Orosháza, Október 6. u. 33-35
Tel: 68/410-001, 70/415-66-07
E-mail: oroshaza@mi-ertunk.hu
web: www.mi-ertunk.hu

Békés Megyei Körös-Menti Szociális Centrum Szenvedélybetegek Rehabilitációs Részlege

Cím: 5931 Nagyszénás, Orosházi út 55.
Tel./fax: 68/444-646
Mobil: 30/9222-366, 30/6855-021
Email: bmrehab@globonet.hu
web: www.rehabnagyszenas.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.