- hirdetés -

Eme nehéz kérdés megválaszolásához kaptak segítséget a fiatalok a GyIÖK szervezte információs napon.
A PMK-ban május 11-én a GyIÖK első alkalommal rendezte meg információs napját, melyen a megjelentek tájékoztatást kaphattak a helyi munkalehetőségekről, valamint a külföldi önkéntes szolgálatról.
Az első előadást a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Orosházi Kirendeltségének vezetője tartotta. Lustyikné dr. Papp Anikó arról beszélt, hogy miben és hogyan tud segíteni a munkaügyi kirendeltség a fiataloknak.

A kirendeltségen jelenleg 3760 regisztrált munkakereső van, ebből a pályakezdők száma 314. Az arányokat tekintve közülük 70 százalék középfokú végzettséggel rendelkezik, 20 százalék általános iskolát, 10 százalék pedig főiskolát, egyetemet végzett.

Lustyikné dr. Papp Anikó orosházi viszonylatban nem tudott hiányszakmát említeni. Tájékoztatta a fiatalokat  a különböző támogatási lehetőségekről, köztük a bértámogatásról, a Start, Start Plusz és Start Extra kártya kiváltásának feltételeiről és előnyeiről.

Lustyikné dr. Papp Anikó a pályakezdőkkel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Lustyikné dr. Papp Anikó a pályakezdőkkel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Aki pályázik, az nyer

A YOPA Közhasznú Egyesület munkatársainak, Árvai Marának és Kiss Endrének előadásával folytatódott a délután. Ők a Fiatalok Lendületben Program 2. alprogramjáról, az Európai Önkéntes Szolgálatról (EVS) adtak tájékoztatást az orosházi ifjúságnak.
A program keretein belül egy pályázat megírásával 27 országba juthatnak ki a fiatalok. Ez a lehetőség egyrészt szakmai fejlődést, másrészt ismerkedési lehetőséget ad a számukra.
Magyarországról 2008-ban 198 önkéntes ment ki külföldre az EVS jóvoltából. Annyian, mint amennyien formailag és tartalmilag megfelelő pályázatot írtak ebben az évben. A kapott forrás ugyanis Magyarországon abszolút nincs kihasználva. Az említett évben is csupán a 60 százalékát használták fel ennek, így aki megírja a megfelelő pályázatot, az biztosan nyer vele.

Még zsebpénzt is kapsz

A kinti költség szinte nulla. Az utazást 90 százalékban, a szállást, az oktatást és az étkeztetést pedig teljes mértékben állja a szervező egyesület. Sőt, még némi zsebpénzt is kapnak a nyertes pályázók. A területek, melyeken dolgozhatnak, főként a művészethez, a kultúrához és a szociális területekhez kapcsolódnak.
A harmadik előadáson Árvai Mara saját EVS-es élményeiről, egykori finnországi útjáról mesélt a fiataloknak.

További információkért fordulj Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referenshez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.