- hirdetés -

Az orosházi Józó Muriel bátorságát tükrözte, hogy vázlat nélkül állt ki gondolataival a zsűri elé a regionális szónokversenyen.
A Táncsics gimnáziumban március 27-én rendezték meg az ELTE szervezte Eötvös József Országos Középiskolai Szónokverseny regionális fordulóját a 9. és 10. évfolyamosok számára. Kilenc tanuló mérkőzött meg Orosházán, akik a környék középiskoláiból, többek közt Szegedről, Szolnokról, Csongrádról és Kiskunfélegyházáról érkeztek.
Minden intézményből egy-egy diák juthatott tovább az első, iskolai fordulók után a regionális versenyekre, melyek egy időpontban, öt helyszínen voltak az országban. A zsűrit Orosházán három fő alkotta, ketten az SZTE-ről, egy fő pedig Békéscsabáról érkezett – tudtuk meg Fodor Éva magyartanártól, a helyi szervezőtől.

Vázlat nélkül az önmegvalósításról

Józó Muriel (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Józó Muriel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A dél-magyarországi régiós versenyen a résztvevőknek egy, a helyszínen kapott idézet alapján kellett fél óra alatt egy szónoki beszédet írnia, majd azt a hallgatóság előtt 3-5 percben, egy rövid vázlat alapján előadnia.
Az idézet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes következő mondata volt: „Legyél azzá, amiért születtél, merd vállalni önmagad, és boldog leszel!”
A versenyzők közül csak egy akadt, aki vázlat nélkül, csupán gondolataira támaszkodva állt ki a közönség elé. Ő volt Józó Muriel, a Táncsics tanulója, kinek bátorságát és szónoki képességeit nagyra értékelte a zsűri.
A kilenc főből négy jutott tovább az országos versenyre, melyet április 24-én rendeznek meg Budapesten. A döntőn összesen 26 fő bizonyíthatja szónoki képességeit.
A dél-magyarországi régióból a következők jutottak tovább:
I. Józó Muriel Orosháza, Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola
II. Fehér Vivien Kiskunhalas, Bibó István Gimnázium
III. Szilágyi Adél Jászberény, Lehel Vezér Gimnázium
IV. Németh György Szeged, Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.