- hirdetés -

Hamis tízezrest fogtak az orosházi rendőrök. Egyre jobban terjed a pénzhamisítás bűncselekmény.
– Március 2-án délelőtt az orosházi földhivatal pénztárában egy hamisnak látszó 10 ezer forintos bankjegyet találtak. A bejelentés nyomán helyszínre érkező nyomozók a kérdéses bankjegyet lefoglalták és megállapították annak a két személynek a kilétét, akik a bankjeggyel fizettek – tudtuk meg Pántyáné Dezsőffy Judit rendőrhadnagytól, hivatali csoportvezetőtől.
– A nyomozás eddigi adatai szerint azt lehetett megállapítani, hogy ismeretlen körülmények között került a birtokukba a pénz, nem vették észre, hogy ez hamis lenne. Az ügyben az Orosházi Kapitányság Bűnügyi Osztálya pénzhamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatja a büntető eljárást. Az eljárás során a bankjegy szakértői vizsgálatára is sor kerül.

Tavaly 16 pénzhamisítási bűntettben nyomozott az orosházi rendőrség.

Ezekre figyeljen

Egyre jobban terjed hazánkban is a pénzhamisítás bűncselekmény. A módszerek is egyre kifinomultabbak. Ha nem szeretne pórul járni, az alábbiakra érdemes odafigyelnie:
– A bankjegyet a fény felé tartva, a bal oldalon a pénzre nyomtatott arcképpel megegyező vízjel látható.
– A bankjegy bal oldalán vízszintesen, illetve jobb oldalán függőlegesen látható két betűből és 7 számjegyből álló sorszám vörös színű, és UV fény alatt foszforeszkálnak, a vízszintes sor narancsvörös, a függőleges betűsor pedig vörös színben.

Amikre érdemes odafigyelni (fotó forrása: hamispenz.hu)
Amikre érdemes odafigyelni (fotó forrása: hamispenz.hu)
– Található a bankjegyen továbbá egy ún. illeszkedőjel. Ez a bankjegy elő- és hátlapjára nyomtatott ábratöredékekből áll össze egy „H” betűvé.
– A bankjegyben lévő biztonsági szál, melyben a „Magyar Nemzeti Bank” felirat látható, ellenőrizhető a fény felé tartva.
– Van egy rejtett kép a bankjegyeken, amelyet akkor láthatunk, ha síkban elforgatjuk a bankjegyet és ekkor egy „MNB” felirat jelenik meg.

Fénymásolás és mosás

Területünkön két jellemző módszer terjedt el pénzhamisítás terén. Az egyik, amikor nem bankjegypapírra fénymásolják, nyomtatják a hamis bankjegyet. Ilyenkor elsősorban a papír minőségén lehet észrevenni a hamisítást, hiszen a hamisítók által beszerezhető papírok anyaga lényegesen eltér a pénzpapírok minőségétől. Egyszerű tapintással is jól érezhetően vagy durvább, vagy esetleg vékonyabb lehet, de mindenképpen selymesebb, csúszósabb.
Ezen túl a bankjegy nem rendelkezik az eredeti pénzre jellemző egyéb tulajdonságokkal. Így például hiányoznak a papírra nyomott apró domborulatok, nem tartalmaznak vízjeleket és UV fényre nem reagálnak a papír összetevői.
A bankjegyhamisítás másik, kevésbé elterjedt pénzhamisítási módszere az, amikor ún. vegyszeres mosásnak vetnek alá a kisebb értékű eredeti bankjegyeket. Így a papír anyagában nem érzékelhető különbség, és az azonosító jegyek is megmaradnak a bankjegyeken.
Ebben az esetben azonban – elsősorban a vegyszeres fakítás miatt – a papírpénz színe feltűnően sápadtabb, halványabb és a pénz rendkívül kopott állapotúnak és fakónak látszik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.