- hirdetés -

Terített asztal, jó hangulat és persze hurka-kolbász várta azokat, akik március 6-án szombaton Gádorosra érkeztek.
A községben böllérek adtak egymásnak randevút az ország minden tájáról és határon túli magyar lakta településekről is (érkeztek többek közt Szlovákiából, Romániából), hogy idén újra összemérjék tudásukat, melyikük készíti a legfinomabb disznótoros étkeket.

Itt még egyben (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor
Itt még egyben (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor
A versenyző csapatok – összesen 34-en – a hagyományos falusi disznótor munkafázisait (szúrás, fatüzeléses pörzsölés, bontás, hurka- és kolbászkészítés kézi darálóval és töltővel) mutatták be a helyi általános iskola udvarán berendezett alkalmi kolbászkészítő műhelyben. A négyfős csapatok fél-fél sertést dolgozhattak fel szabadon, hagyományaik és ízlésük szerint. A kötelező feladat egyedül a hurka és a kolbász elkészítése volt.
A zsűri elnöke Benke László mesterszakács az OrosCafé-nak elmondta, nem csak az ízek számítottak, hanem az egész munkafolyamat. Vagyis az, hogy a csapatok hogyan szúrják le, pörzsölik és bontják fel a disznót. Fontos szempont volt, hogy az elkészített termékek és azok tálalása bemutassa annak a vidéknek a hagyományát, népi jellegét, ahonnan a versenyzők érkeztek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.